Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Novi zakon u Alabami: Abortus zabranjen i u slučaju silovanja i incesta

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović | Izvor: Beta

Novi zakon u Alabami: Abortus zabranjen i u slučaju silovanja i incesta Foto: Beta

Guvernerka američke države Alabame potpisala je zakon o abortusu, najstroži o tom pitanju u SAD kojim vršenje abortusa postaje krivično djelo u skoro svim slučajevima.

Zabrana će stupiti na snagu za šest mjeseci, ali se očekuje da će protiv nje biti podnijeta tužba.

"Za mnoge koji podržavaju ovaj predlog zakona, on je moćan testament dubokog uvjerenja ljudi u Alabami da je svaki život dragocen i da je svaki život sveti poklon od boga" - rekla je guvernerka Kej Ajvi u saopštenju objavljenom sinoć.

Pristalice zakona žele da daju konzervativcima u Vrhovnom sudu SAD šansu da ukinu prava na abortus za cijelu zemlju, ali demokrate i borci za prava na abortus kritikovali su zakon kao šamar za žene glasače.

Senat Alabame u kojem većinu čine republikanci, glasao je sa 25 glasova za i šest protiv, da se izvođenje abortusa u bilo kojem stadijumu trudnoće proglasi prekšajem kažnjivim sa do 99 godina ili doživotnim zatvorom, za onog koji ga sprovodi, iako žene koje bi tražile ili se podvrgle abortusu, ne bi bile kažnjene. Jedini izuzetak bi bilo ukoliko je zdravlje žene ozbiljno ugroženo.

Senatori su odbacili pokušaj da se u zakonski predlog doda izuzetak za slučaj silovanja ili incesta.

Zabrana će stupiti na snagu za šest mjeseci, ali se očekuje da će protiv nje biti podnijeta tužba da se spriječi zaustavljanje pristupa abortusu.

Oni koji podržavaju zakon kažu da je on napisan tako da pokrene zakonsku proceduru, koja bi mogla da dovede do toga da Vrhovni sud SAD ukine istorijsku odluku iz 1973. godine, takozvana odluka Rou protiv Vejda, kojom je na federalnom nivou u SAD legalizovan abortus. Oni se nadaju da će ovim podstaći da Vrhovni sud SAD ponovo razmatra pravo na abortus.

Guvernerka Ajvi je priznala da zakon kratkoročno neće moći da bude primijenjen. Čak i oni koji podržavaju zakon kažu da očekuju da će biti blokiran u nižim sudovima, dok se budu borili do Vrhovnog suda.

Borci za prava na abortus su najavili da će brzo krenuti sa tužbama.

Ostavi komentar

0/300