Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Holandija prijeti: Zatvorićemo granice prema Istočnoj Evropi

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: Tanjug/B92

Holandija prijeti: Zatvorićemo granice prema Istočnoj Evropi Ilustracija; Foto: Beta/AP

Premijer Holandije Mark Rute zaprijetio je zatvaranjem granica prema Istočnoj Evropi, ako zemlje članice EU iz tog regiona ne prihvate veći broj izbeglica.

U intervjuu za holandsku televiziju NOS, Rute je izjavio da zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma o slobodnom kretanju imaju i obaveze, tako da ne mogu samo da uživaju prednosti, već da moraju preuzeti i odgovornosti koje sporazum sa sobom nosi.

"Neprihvatljivo je da nekoliko zemalja prihvata najveći broj izbjeglica. Ono što mi, kao zapadnoevropske zemlje, možemo da uradimo, jeste da ponovo uvedemo granične kontrole prema istočnoevropskim zemljama", rekao je Rute.

Prema njegovim riječima, istočnoevropske zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma "ponosne" su na svoje članstvo u Šengenskoj zoni, ali uz to članstvo ide i solidarnost sa zemljama potpisnicama.

Kao primjer, Rute je naveo Mađarsku, koja ni na koji način ne pomaže tražiocima azila, čak ni kada azilanti uopšte ne žele da se nastane u Mađarskoj, već u nekoj drugoj evropskoj zemlji.

U Mađarskoj je u međuvremenu na snazi zakon o zabrani ukazivanja pomoći tražiocima azila, koji zbog toga završavaju na granici na takozvanoj ničijoj zemlji, gdje čak ni humanitarne organizacije nemaju pristup.

Kako je u intervjuu izjavio, Rute je o svom planu o uvođenju novih graničnih kontrola za zemlje Istočne Evrope već razgovarao s predsjednikom Francuske Makronom, a uskoro će i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Ostavi komentar

0/300