Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Rasformirana sajber banda koja je djelovala u Evropi i SAD

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: Beta/AFP

Rasformirana sajber banda koja je djelovala u Evropi i SAD Ilustracija; Foto: Beta

Međunarodna kriminalna grupa koja je koristila ruski maliciozni softver da ukrade preko 100 miliona dolara od više od 40.000 žrtava raskrinkana je, saopštile su danas evropska i američka policija.

Sudski postupci su pokrenuti protiv osumnjičenih u Gruziji, Ukrajini, Moldaviji i u SAD, dok je pet ruskih državljana još u bjekstvu, saopštila je Evropska policija Europol na konferenciji za novinare u svom sjedištu u Hagu.

Operacija je omogućila da se rasformira velika mreža koja obuhvata šest zemalja, uključujući i Njemačku i Bugarsku.

Kako je navedeno, u istrazi su sarađivale policije više zemalja. U kompleksnoj policijskoj operaciji sprovedene su istrage u SAD, Bugarskoj, Gruziji, Moldaviji i Ukrajini, prenio je Bi-Bi-Si (BBC).

"Kriminalna mreža je koristila maliciozni softver Goznim da ukrade oko 100 miliona dolara od više od 41.000 žrtava, uglavnom firmi i njihovih finansijskih institucija," rečeno je u Europolu.

Taj softver je sakupljao onlajn bankarske podatke i bankarske račune.

Među ruskim državljanima koj su u bjekstvu je i osoba koja je kreirala malver Goznim i nadgledala razvoj tog malvera, uključujući i njegovo iznajmljivanje drugim sajber kriminalcima.

Tužilac iz Pitsburga u SAD Skot Brejdi nazvao je operaciju međunarodnom akcijom bez presedana.

Deset članova te mreže optuženo je u Pitsburgu u SAD za više krivičnih djela uključujući uduživanje radi kompjuterske prevare, bankarsku prevaru i pranje novca.

Malver koji je omogućio sajber kriminalcima iz istočne Evrope da na daljinu preuzmu kontrolu nad tako zaraženim kompjuterima i izvlače novac iz bankovnih računa žrtava, a na meti su bile kompanije i institucije u svim sektorima u Americi, prenosi agencija AP.

Medju žrtvama su bile i advokatska kancelarija u Vašingtonu, crkva u Teksasu, firma za namještaj u Kaliforniji i kazino u Misisipiju.

Umjesto da traže izručenje svih 10 optuženih, što može da traje godinama čak i za zemlje koje imaju ugovore sa SAD, tužioci će prvo pokrenuti postupke protiv njih u istočnoevropskim zemljama kao što su Ukrajina, Moldavija i Gruzija, prenosi AP.

"To predstavlja promjenu u načinu procesuiranja sajber kriminala", rekao je Brejdi u intervjuu za AP uoči konferencije za novinare u Hagu sa predstavnicima drugih zemalja.

Ostavi komentar

0/300