Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Irak želi da pošalje delegacije u Vašington i Teheran

Svijet

Comments 0

Irak želi da pošalje delegacije u Vašington i Teheran

Izvor: Beta-AFP

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Iračke vlasti namjeravaju uskoro da pošalju delegacije u SAD i Iran u pokušaju da smire tenzije izmedju dvije zemlje, rekao je danas irački premijer Adel Abdel Mahdi.

Od jednostranog izlaska Vašingtona iz nuklearnog sporazuma sa Iranom u maju prošle godine i vraćanja ekonomskih sankcija Teheranu poslije toga, tenzije izmedju dvije zemlje neprestano rastu.

Situacija se još više zaoštrila kada je Vašington stavio elitnu vojsku iranskih vlasti, Čuvare revolucije, na američku listu terorističkih organizacija, a poslije jačanja američkog vojnog prisustva na Bliskom istoku početkom maja zbog navodnih "prijetnji" od Irana. To je dovelo do toga da su porasla strahovanja od mogućeg oružanog sukoba.

"Irak će uskoro poslati delegacije u Teheran i Vašington da se založe za smirivanje situacije prije svega u interesu Iraka i regiona uopšte", rekao je Mahdi na konferenciji za novinare.

U nedjelju je ispaljena raketa na Zelenu zonu u Bagdadu, na sektor sa vrlo velikim obezbjeđenjem u kojem se nalazi ambasada SAD, i to nekoliko dana poslije povlačenja dijela američkog diplomatskog osoblja iz Iraka.

"Nećemo dozvoliti da iračko tlo postane poprište rata ili odskočna daska za rat protiv neke druge zemlje", rekao je Mahdi.

Jedan neimenovani irački izvor rekao je za Frans pres da bi razgovori između Teherana i Vašingtona mogli da budu organizovani u Bagdadu. Taj izvor je rekao da SAD smatraju da je Irak jedina zemlja koja je sposobna da okupi dvije strane za jedan sto.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR