Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Avaz: U Siriji 300 osoba iz BiH, od čega je čak 200 djece

| Postavio/la: Jelena Ćetković

Avaz: U Siriji 300 osoba iz BiH, od čega je čak 200 djece

Na području Sirije trenutno boravi oko tri stotine osoba porijeklom iz BiH, a među njima je dvije stotine djece, objavio je danas sarajevski "Dnevni avaz".

Do tih podataka list je došao, kako navodi, od nekoliko izvora iz različitih institucija bosanskohercegovačke vlasti.

Kako se navodi, vlasti u BiH i bezbjednosne agencije imaju informacije da je u zarobljeničkim logorima u Siriji najmanje 50 muškaraca koji su se borili u islamističkim terorističkim organizacijama i isto toliko žena.

Ranije se nagađalo da je u Sirji i 80-oro dece čiji su roditelji iz BiH, ali je prema trenutnoj procjeni njihov broj znatno veći i iznosi čak 200.

Prema tvrdnjama izvora sarajevskog lista, vlasti u BiH su sve manje spremne da preuzmu odgovornost za povratak žena čiji su muževi poginuli ratujući u Siriji i Iraku, kao i njihove djece, prenosi Tanjug.

"Savjet ministara trebalo je još prošle godine da formira koordinaciono tijelo koje bi se bavilo problemom povratka žena i djece iz Sirije porijeklom iz BiH, ali do sada to nije učinjeno. Upravo veliki broj djece koja su rođena proteklih godina u Siriji, a čija su oba ili jedan roditelj porijeklom iz BiH usporiće cio proces povratka u zemlju“, naveo je neimenovani izvor.

Ostavi komentar

0/300