Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Skok Zelenih u Njemačkoj, Kurc pobijedio u Austriji

| Postavio/la: Mirjana Dragaš | Izvor: Beta

Skok Zelenih u Njemačkoj, Kurc pobijedio u Austriji Slavlje u štabu Zelenih, Foto: Beta/AP

Vladajuće partije u Njemačkoj osvojile su znatno manje glasova na izborima za Evropski parlament nego prije pet godina, dok su Zeleni dobili duplo više, a krajnja desnica nešto više, pokazuju rezultati na osnovu izlazne ankete.

Prema izlaznoj anketi televizije ARD, konzervativna koalicija njemačke kancelarke Angele Merkel, osvojila je 28 odsto glasova, za razliku od 35,4 odsto na izborima 2014. godine, dok su socijaldemokrate dobile 15, odsto, a 27,3 odsto prethodni put.

Prema tim rezultatima, Zeleni su na drugom mjestu sa 22 odsto glasova, dok je krajnje desna Alternativa za Njemačku dobila 10,5 odsto, više nego na izborima za EP 2014. godine, ali manje nego na posljednjim parlamentarnim izborima 2017.

Rezultati na osnovu izlaznih anketa zasnivaju se na ispitivanju birača za koga su glasali, neposredno po izlasku s biračkog mjesta. Dešava se da te procjene ne budu tačne.

Na izborima za EP u Austriji, konzervativna stranka kancelara Sebastijana Kurca ostvarila je veliku pobjedu, dok je krajnje desna Slobodarska partija Austrije (FPO) završila daleko iza nje, na trećem mjestu, pokazuje projekcija austrijskog javnog servisa.

Prema projekciji objavljenoj po zatvaranju birališta, Kurcova Austrijska narodna stranka (OVP) dobila je 34,5 odsto glasova, socijaldemokrate 23,5 odsto, FPO 17,5 odsto, a Zeleni 13,5 odsto.

Foto: Beta/AP
Projekcija se zasniva na 5.200 intervjua sprovedenih od utorka do danas.

Današnji izbori u Austriji veliki su test uoči parlamentarnih izbora u septembru, koji će biti održani pošto se koalicija OVP i FPO raspala poslije izbijanja korupcionaškog skandala prošle nedjelje. Lider FPO Hajnc-Kristijan Štrahe, dosadašnji vicekancelar, podnio je ostavku nakon objavljivanja videa snimljenog prije dvije godine, na kome on navodnoj ruskoj preduzetnici nudi političke usluge u zamjenu za donacije za stranku.

Ostavi komentar

0/300