13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Gotovo je: SAD prelomile - Turska izbačena iz programa F-35

Izvor: Foto: Beta

Svijet

Comments 0

Gotovo je: SAD prelomile - Turska izbačena iz programa F-35

Izvor: B92

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Pentagon je obavijestio Tursku da će poništiti ugovor o prodaji lovaca F-35 ako turska vlada sprovede kupovinu ruskog protivvazdušnog sistema S-400.

Vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrik Šenahan je Ankaru obavijestio da će 31. jula prestati obuka turskih pilota i da svi turski državljani povezani sa programom razvoja F-35 moraju napustiti SAD do kraja jula.

U Šenahanovom pismu turskom kolegi Hulusi Aki navodi se i da Turskoj neće biti isporučena posljednja četiri aviona F-35 koje je ta zemlja kupila.

Pismo je najnovija etapa u tekućem sporu oko turske odluke da kupi ruski protivvazdušni sistem S-400. SAD su više puta upozoravale Ankaru da se ruski sistem smatra prijetnjom za F-35.

Kriza u odnosima dva saveznika

Troje američkih zvaničnika, koji su ove sedmice razgovarali s Rojtersom pod uslovom da ostanu anonimni, ostavili su otvorenu mogućnost da se ova odluka promijeni, u slučaju da Turska izmijeni svoje planove.

Ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je 22. maja da se turska vojna lica obučavaju u Rusiji da koriste S-400 i da rusko osoblje može doći u Tursku.

Predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je u utorak da "ne dolazi u obzir" da se Turska povuče iz sporazuma s Moskvom. Erdogan je dodao i da SAD "nijesu dale tako dobru ponudu kao S-400".

Odnosi dva NATO saveznika su već mjesecima pogoršani zbog sporne turske odluke o kupovini oružja od Rusije, za koje Vašington tvrdi da predstavlja prijetnju za njihove avione F-35, koje Turska takođe planira da kupi. Turska je pokazala interesovanje za kupovinu 100 američkih aviona a vrijednost ovakve nabavke procjenjuje se na devet milijardi dolara.

SAD poručuju da Turska ne može imati oboje, ali su do sada izbjegavali preduzimanje koraka u cilju ograničenja ili zaustavljana planiranih obuka turskih pilota, a ovaj novi potez Vašingtona može biti tumačen kao velika neprijatnost za Tursku, navodi agencija.

Ako Turska i poslije "produžetaka" bude isključena iz programa F-35, to bi bila jedna od najozbiljnijih kriza u novijoj istoriji u odnosima dva saveznika, ocjenjuju eksperti. Opterećenja u njihovim vezama već se protežu od aviona F-35 do sukobljenih stavova u vezi sa strategijom za Siriju, sankcijama SAD prema Iranu, kao i pritvaranja konzularnog osoblja SAD u Turskoj.

Turska lira je danas oslabila čak za 1,5 odsto prije nego što je djelimično vratila svoju vrijednost, a ova valuta je izgubila skoro 10 odsto svoje vrijednosti u odnosu na dolar ove godine, djelimično zbog slabljenja diplomatskih veza i rizika od sankcija SAD ako Turska ne odustane od kupovine ruskih sistema S-400, navodi Rojters.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR