17 °

max 17 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

17° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Amerikanci objavili snimke i tvrde: Ovo je dokaz da su Iranci napali tankere

Svijet

Comments 0

Amerikanci objavili snimke i tvrde: Ovo je dokaz da su Iranci napali tankere

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

SAD su optužile Iran za napad u Omanskom zalivu, a američka vojska je objavila i video snimak na kom se, tvrdi vojska, vidi kako iranski brod uklanja neeksplodiranu minu s japanskog tankera, jednog od dva koji su juče napadnuti, javlja CNN.

Centralna komanda američke vojske objavila je i fotografiju na kojoj se navodno vidi magnetna mina, koja je pričvšćena za jednu stranu japanskog broda, prije nego što je uklonjena, prenosi Rojters.

Portparol centralne komande Bil Urban rekao je da je brod iranske Revolucionarne garde primijećen u 16.10 po lokalnom vremenu, kako se približava japanskom tankeru.

''On je posmatran i snimljen kako uklanja neeksplodiranu magnetsku minu sa "Kokuka kurejdžesa" - naveo je Urban u saopštenju, a prenosi Rojters.

Posada videla "letjeći objekat"

Japanski operator tankera koji je napadnut nedaleko od Ormuskog moreuza saopštio je danas da je posada vidjela dolazeći "leteći objekat" prije eksplozije.

Predsjednik kompanije "Kokuka sangjo" Jutaka Katada rekao je da je brod sa 25.000 tona metanola iz Saudijske Arabije plovio prema Singapuru i da je napadnut dva puta, ali je demantovao da je pogođen torpedom.

Katada je rekao da su se na tankeru dogodile dvije eksplozije u razmaku od nekoliko sati . Posada je vidjela leteći objekat samo prije druge detonacije.

U toku je odvlačenje tankera prema Ujedinjenim Arapskim Emiratima, objavila je kompanija, prenijela je DPA.

Svi članovi filipinske posade vratili su se na brod poslije eksplozija da bi uključili sisteme za napajanje električnom energijom, rekao je Katada.

Prethodno su iz Irana negirane optužbe za učešće u napadu na tankere. Iran je odgovoran za održavanje bezbjednosti u Ormuskom moreuzu koji spaja Persijski i Omanski zaliv, izjavio je danas portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi.

On je dodao da su optužbe američkog državnog sekretara Majka Pompea da je Iran kriv za napade na dva naftna tankera u Omanskom zalivu "uznemirujuće", javio je iranski državni radio, a prenosi Rojters.

''Mi smo odgovorni za održavanje bezbjednosti u moreuzu i mi smo spasili posadu tih napadnutih tankera u najkraćem mogućem vremenu'' - naveo je Musavi.

Prethodno je šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif upozorio da su optužbe SAD protiv Irana zbog navodnog napada na tankere u Omanskom zalivu dio "sabotažne diplomatije" takozvanog američkog "B tima" čiji je član, kako tvrdi, savjetnik za nacionalnu bezbjednost predsjednika SAD Džon Bolton.

Zarif je na svom nalogu na Tviteru ocijenio da su SAD iznijele optužbe protiv Irana bez ikakvih dokaza, prenosi Rojters.

Američki državni sekretar Majk Pompeo ranije je rekao da su SAD procijenile, na osnovu obavještajnih podataka, tipa oružja koje je upotrijebljeno i sofisticiranosti napada, da je Iran odgovoran za napade na tankere.

Portparol norveške brodske kompanije "Frontlajn" potvrdio je u četvrtak da se naftni tanker te kompanije "Front Alter" zapalio nakon incidenta u Omanskom zalivu.

Svih 23 člana posade prebačeno je na drugi brod, dodao je portparol.

S druge strane, menadžer BSM rekao je da je tanker "Kokuka kurejdžes" oštećen danas u incidentu u Omanskom zalivu.

Si: Nastavljamo saradnju sa Iranom bez obzira na situaciju

Kineski predsjednik Si Đinping izjavio je danas da će Kina nastaviti da razvija stabilne veze sa Iranom, bez obzira na situaciju, javili su kineski državni mediji.

Kako prenosi Rojters, kineska agecija Sinhua javila je da je Si to rekao svom iranskom kolegi Hasanu Rohaniju na sastanku na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju u prestonici Kirgistana Biškeku.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR