Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

EU: Potrebna jasnija slika, moramo da budemo veoma oprezni

| Postavio/la: Jelena Grbović | Izvor: B92

EU: Potrebna jasnija slika, moramo da budemo veoma oprezni Foto: Beta

Članice EU i dalje traže dodatne informacije o tome ko bi mogao da bude odgovoran za napade na dva naftna tankera u blizini Ormuskog moreuza.

EU poziva na maksimalnu uzdržanost povodom tog incidenta.

Na današnjem sastanku šefova diplomatija članica EU, Njemačka i druge zemlje insistirale su da im je potrebna jasnija slika prije nego što se upuste u diplomatski konflikt koji bi mogao da ima ozbiljne posljedice na Bliskom istoku.

Šef američke diplomatije Majk Pompeo, optužuje Iran i smatra da su to bili "napadi na komercijalne brodove i slobodu navigacije, sa jasnom namjerom da im uskrate prolaz kroz Ormuski moreuz".

Sa američkom diplomatijom saglasni su i Ujedinjeni arapski emirati, kao i Saudijska Arabija.

Iran odbacuje sve optužbe.

Šef njemačke diplomatije Hajko Mas rekao je da američki i britanski obavještajni podaci treba da budu upoređeni s informacijama drugih saveznika.

"Moramo da budemo veoma oprezni", smatra Mas.

On je dodao da Njemačka još prikuplja informacije o tom slučaju i da su do sada iznijeti dokazi koji "dolaze od jedne strane".

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini izjavila je da nije vrijeme da se započinje bilo kakva akcija bez odgovarajućih informacija.

"Maksimalna uzdržanost i mudrost treba da budu primijenjene", rekla je Mogerini uoči mjesečnog sastanka šefova diplomatija u Luksemburgu.

Ostavi komentar

0/300