Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Kremlj istakao važnost sastanka Rusija - SAD - Izrael u Jerusalimu

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović | Izvor: beta.rs

Kremlj istakao važnost sastanka Rusija - SAD - Izrael u Jerusalimu Foto: Beta

Kremlj je istakao važnost sastanka nacionalnih bezbjednosnih savjetnika iz SAD, Rusije i Izraela koji će u ponedjeljak početi u Jerusalimu, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu objasnio da je taj dogadjaj "vrlo važan za stabilnost Bliskog istoka u nemirnim vremenima".

"To je veoma važan kontakt. Učesnici će razmijeniti poglede o situaciji o regionu, posebno rješenje na Bliskom istoku, proces traženja rješenja u Siriji i druga pitanja, koja smatraju neophodnim za diskusiju" - prenio je sinoć Tass izjavu portparola Kremlja Dmitrija Peskova.

Dan ranije je Netanjahu govorio o važnosti sastanka sekretara Ruskog bezbjednosnog savjeta Nikolaja Petruševa, nacionalnog savjetnika za bezbjednost SAD Džona Boltona i njihovog izraelskog kolege Meira Ben-Šabata.

"Nadamo se da će zajednički rad dovesti do zajedničkih praktičnih koraka čiji je cilj da se stabilizuje situacija u Siriji i čitavom Bliskom istoku"- rekao je portparol Petruševa, Jevgenij Anošin.

Eran Lerman, potpredsjednik Jerusalimskog instituta za strategiju i bezbjednost, rekao je da se takvi sastanci obično održavaju na mjestima poput Ženeve, a da činjenica što će se sada održati u Izraelu pokazuje da je ta zemlja "značajan igrač u međunarodnim događajima te vrste i šamar u lice Irancima".

Za Irance je rekao da su "stajali rame uz rame s Rusijom" u spasavanju sirijskog predsjednika Bašara Asada, ali su im se poslije putevi razišli.


Ostavi komentar

0/300