Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Komesarka UN: Rođake džihadista poslati kući s Bliskog istoka, Francuska svoje neće

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović | Izvor: Beta

Komesarka UN: Rođake džihadista poslati kući s Bliskog istoka, Francuska svoje neće Foto: Beta/AP

Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašele izjavila je danas da hiljade rodjaka bivših stranih boraca u redovima ekstremističke Islamske države treba da budu vraćeni u njihove zemlje porijekla.

Bašele je navela da su naročito djeca doživjela "teško kršenje" prava što je izazov za evropske i druge zemlje koje su bile uzdržane prema repatrijaciji džihadista i njihovih rodjaka.

Ona je kazala da je u Iraku i Siriji zatvoreno više od 55.000 osumnjičenih da su bili borci Islamske države. Većina je u pritvoru Iraka i Sirijskih demokratskih snaga koje imaju podršku SAD, a potiču iz više od 50 zemalja. Više od 11.000 rođaka bivših boraca je samo u jednom logoru, Al Holu, na sjeveroistoku Sirije.

Bašele je pozvala zemlje iz kojih oni potiču, da preuzmu odgovornost prema međunarodnom pravu, i kad se radi o džihadistima poznatim po najtežim zločinima.

Mnoge evropske zemlje nisu bile voljne da prime nazad svoje državljane, a prije svih Francuska koja je na prvom mjestu u Evropi po broju svojih državljana koji su se pridružili Islamskoj državi.

Ostavi komentar

0/300