Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Tri zemlje EU pozvale Iran da odustane od kršenja sporazuma

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: Beta/AFP

Tri zemlje EU pozvale Iran da odustane od kršenja sporazuma

Tri zemlje Evropske unije (EU) koje su potpisnice sporazuma o iranskom nuklearnom programu pozvale su danas Teheran da odustane od aktivnosti obogaćivanja uranijuma jer time ne poštuje sporazum postignut 2015. 

Francuska, Njemačka i Velika Britanija su zatražile hitan sastanak zajedničke komisije predviđene sporazumom kako bi se riješile nesuglasice među potpisnicama dogovora, navodi se u zajedničkom saopštenju te tri zemlje, kojima se pridružila šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Iranske vlasti su navele da žele da ostanu u okvirima sporazuma i zbog toga treba tako i da djeluju i odustanu od aktivnosti koje nijesu u skladu sa sporazumom, navodi se u saopštenju.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je da je Iran počeo da obogaćuje uranijum iznad dozvoljenog ograničenja od 3,67 odsto.

Iran je pored toga zaprijetio da neće poštovati još neke odredbe nuklearnog sporazuma "za 60 dana" ukoliko se ne pronađe rješenje i ne ispune iranski zahtjevi.

Iranske mjere predstavljaju odgovor američkom povlačenju iz sporazuma i ponovnom uvođenju sankcija.

Sporazum o iranskom nuklearnom sporazumu zaključili su 2015. u Beču Iran i šest velikih sila - SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka, poslije 12 godina krize o tom pogramu. 

Ostavi komentar

0/300