Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Četrdeset Palestinaca ranjeno tokom protesta na granici Gaze i Izraela

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović | Izvor: Beta

Četrdeset Palestinaca ranjeno tokom protesta na granici Gaze i Izraela

Četrdeset Palestinaca ranjeno je danas tokom protesta duž granice pojasa Gaze i Izraela protiv izraelske i egipatske blokade te palestinske teritorije na obali Sredozemnog mora.

Izraelski vojni portparol je rekao da je danas protestovalo oko 6.000 Palestinaca na nekoliko mjesta duž granice i da je nekolicina prešla granicu i ušla na izraelsku teritoriju, ali su se odmah vratili.

Takođe je rečeno da je nekoliko eksplozivnih naprava bačeno na izraelske vojnike, ali niko nije ranjen.

Vojnici su rastjerivali demonstrante sredstvima za rasturanje nereda, a jedan izraelski vojni džip pogođen je "Molotovljevim koktelom".

Izrael je jutros, prije početka protesta, kakvi se još od marta prošle godine održavaju jednom nedjeljno, razmjestio dodatne baterije protivraketne odbrane u očekivanju raketiranja iz pojasa Gaze, javili su izraelski mediji.

Odbrana je pojačana pošto su u četvrtak izraelski vojnici ubili jednog komandira islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada Gazom, a potom saopštili da je to ubistvo bilo greška, ali je vojno krilo Hamasa ipak prijetilo da će Izrael "snositi posljedice tog zločinačkog akta".

Palestinci mjesecima protestuju za povratak palestinskih izbjeglica na sadašnju teritoriju Izraela i okončanje blokade Gaze koja traje već 12 godina.

Ostavi komentar

0/300