Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Meksiko: Ubijeno 19 ljudi, devet obješeno na nadvožnjak, deset žrtava bačeno pored puta

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović | Izvor: Beta

Meksiko: Ubijeno 19 ljudi, devet obješeno na nadvožnjak, deset žrtava bačeno pored puta

Meksička policija pronašla je danas 19 tijela, devet je obješeno na nadvožnjak pored banera na kom je kartel zaprijetio rivalima, a još 10 je bačeno pored puta.

Ova ubistva u meskičkoj državi Mičoakan liče na obračune iz perioda Meksičkog narko rata od 2006. do 2012. kada su karteli ostavljali tijela pored puta kao upozorenje vlastima i rivalima iz drugih kartela.

Pronađene žrtve su strijeljane. Dva tijela koja su visila sa nadvožnjaka bile su žene. 

Iako baner nije bio čitljiv, na njemu su bili inicijali ozloglašenog, nasilnog narko kartela Halisko, a obratili su se suparničkom kartelu Viagra natpisom "Budi patriota, ubi Viagru".

"Ova vrsta javnog, teatralnog nasilja, gdje ne samo da ubijate, već se hvalite ubijanjem, znači zastrašivanje rivala i slanje poruke vlastima", rekao je meksički analitičar Aleksandro Hope.

"Odredjene kriminalne bande bore se oko teritorije radi kontrole aktivnosti vezanih za distribuciju i proizvodnju narkotika. Nažalost, sukob rezultira ovakvim postupcima koji opravdano alarmiraju javnost", rekao je advokat Lopez Solis.

Godinama meksički karteli nijesu privlačili pažnju masovnim javnim prikazivanjima tijela. Umjesto toga, trudili su se da prikriju ubistva kopajući jame ili uništavajući tijela hemikalijama.

Medjutim, kartel Halisko, koji je reputaciju stekao direktno se sukobljavajući sa vlastima, vratio je ovaj način zastrašivanja rivala.

Kada se broj ubistva nakon 2015. smanjio, svi su vjerovali da je Meksički narko rat završen. 

Međutim, broj ubistava je ponovo porastao prošle godine i u Meksiku se sada događa više ubistava nego na vrhuncu borbe 2011.

Ostavi komentar

0/300