Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Rumunija: Doživotna kazna za silovatelje i pedofile

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović | Izvor: Mina

Rumunija: Doživotna kazna za silovatelje i pedofile

Rumunija će hitno usvojiti novi zakon kojim će biti uvedena kazna doživotnog zatvora za silovanje i pedofiliju, poručila je danas rumunska premijerka Viorika Dančila

Ona je to kazala nakon što su DNK testovi potvrdili da je kidnapovana djevojka Aleksandra Mačešanu (15), koja je nestala 24. jula, ubijena.

Taj slučaj je izazvao ogorčenje u Rumuniji i razotkrio mnoge nedostatke u policijskom i pravosudnom sistemu zemlje.

Mehaničar (65) iz grada Karakala na jugu zemlje priznao je da je ubio Aleksandru Mačešanu i jednu osamnaestogodišnju djevojku koja je posljednji put živa viđena u aprilu.

"Imam nultu toleranciju prema nedostaku čovječnosti i nepoštovanju građana", rekla je Dančila najavljujući nove mjere vlade, prenosi Rojters.

Osuđeni pedofili i silovatelji u Rumuniji sada se suočavaju sa zatvorskom kaznom od sedam, odnosno 12 godina, s tim da silovatelji mogu biti osuđeni do 18 godina zatvora ako njihova žrtva umre.

Mačešanu je tri puta pozvala evropski broj 112 za hitne slučajeve i rekla da je kidnapovana, prebijana i silovana, ali je policiji trebalo čak 19 sati da uđu u trag počinitelju, u čijem su domu našli spaljene kosti i DNK dokaze.

Način na koji su se vlasti bavile ovim slučajem izazvao je ulične proteste, ministar unutrašnjih poslova podnio je ostavku, dok su šef rumunske policije i nekoliko visokih zvaničnika otpušteni, a više njih nalazi se pod istragom zbog sporog reagovanja.

Ostavi komentar

0/300