6 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Čavušoglu: Sporazum o bezbjednosnoj zoni sa SAD dobar početak

Svijet

Comments 0

Čavušoglu: Sporazum o bezbjednosnoj zoni sa SAD dobar početak

Izvor: Mina

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Turska je saopštila da je dogovor sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) o uspostavljanju takozvane bezbjednosne zone u sjevernoistočnoj Siriji dobar početak, ali je upozorila na opasnosti ukoliko bi došlo do kašnjenja u njegovoj primjeni.

"Sporazum možemo da ocijenimo kao veoma dobar početak", izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu, dan pošto su Turska i SAD saopštile da su se dogovorile da formiraju zajednički operativni centar za uspostavljenje takve zone, ali nisu navele nikakve detalje.

On je, kako je prenio AP, kazao da turska vlada neće dozvoliti da dođe do blokade njegovog sprovođenja, kao što se desilo s prošlogodišnjim planom postignutim s Vašingtonom, kojim je bilo predviđeno povlačenje kurdskih snaga iz Manđiba, na zapadnoj obali Eufrata.

Sirija je ocijenila da taj sporazum predstavlja grubo kršenje njenog suvereniteta i izraz turskih "ekspanzionističkih ambicija" prema njenoj teritoriji, uz pomoć SAD i njihovih sirijskih saveznika, pobunjeničkih snaga pod vođstvom Kurda.

Ankara nastoji da potisne iz regiona snage sirijskih Kurda, najjače oružane pobunjeničke grupacije u borbi protiv Islamske države i saveznike Vašingtona, smatrajuhi ih teoristima povezanim s kurdskim pobunjenicima u Turskoj.

Turska želi da uspostavi kontrolu, u koordinaciji sa SAD, u zoni između 30 i 40 kilometara unutar Sirije, istočno od Eufrata, i da potisne kurdske snage iz tog područja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR