Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

U Holandiji umrlo skoro 400 ljudi

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: Tanjug/B92

U Holandiji umrlo skoro 400 ljudi

Skoro 400 ljudi umrlo je u Holandiji tokom nedavnog rekordnog toplotnog talasa koji je pogodio Evropu u julu, objavila je Nacionalna agencija za statistiku.

Kako se navodi, ukupno je u Evropi umrlo 2.964 osoba tokom toplotnog talasa, počevši od neđelje 22. jula, što je za oko 15 odsto više od neđeljnog prośeka tokom ljeta, prenosi Rojters.

Temperaturni rekordi počeli su da se biljeleže širom Evrope krajem jula i da prelaze 40 stepeni, a u Holandiji je to počelo da se događa od 25. jula.

Broj smrtnih slučajeva u Holandiji tokom te neđelje uporediv je sa stopom tokom dva toplotna talasa u 2006. godini, koji su bili među najdužim ikada zabilježenim u toj zemlji, navodi CBS.

Oko 300 preminulih osoba su stariji ljudi, starosti preko 80 godina, a većina smrtnih slučajeva dogodila se na istoku Holandije đe su temperature više, a toplotni talas traje duže nego u drugim djelovima zemlje.

Holandiji ima oko 17 miliona stanovnika.

Stručnjaci za klimatske promene upozoravaju da bi takve visoke temperature mogle da postanu uobičajene zbog opšteg zagrijavanja planete zbog emisije štetnih gasova.

Ostavi komentar

0/300