Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Kanarska ostrva: Zbog požara evakuisano više od 9.000 ljudi.

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: Beta/Tanjug/B92

Kanarska ostrva: Zbog požara evakuisano više od 9.000 ljudi. Foto: Screenshot YouTube

Za samo 48 sati izgorjelo je 6.000 hektara šume, saopštile su vlasti ostrva Gran Kanarija. U gašenju požara učestvuje 1.100 vatrogasaca kojima iz vazduha pomaže 14 kanadera. Kako prenosi AP, dvadesetak puteva je zatvoreno.

Ostrvo Gran Kanarija i glavni grad Las Palmas poznati su po plažama i planinama i popularna su turistička destinacija Evropljana.

Zbog požara evakuisana su samo sela.

Požar je lokalna vatrogasna služba opisala kao "čudovišan". Proširio se na park Tamadaba, koji se smatra jednim od dragulja na Gran Kanariji, vulkanskom ostrvu u arhipelagu Atlantskog okeana.

Ministar poljoprivrede Vlade Španije kojoj pripadaju Kanarska ostrva Luis Planas rekao je na konferenciji za novinare u Las Palmasu da je Madrid na ostrvo poslao "vrhunski" dron koji noću može da prenosi precizne slike kretanja vatre i dodao da je ovo jedna od najvećih borbi protiv požara u posljednje vrijeme na teritoriji cele Španije.

To ostrvo je prošle neđelje već pretrpjelo jedan požar. Ostrvo na kojem živi 850.000 ljudi i njegov glavni grad Las Palmas, koji su poznati po plažama i planinama, popularna su destinacija za odmor. Plamen se širi po unutrašnjosti ostrva, te nije prijavljeno da su evakuisani hoteli.

Požari su česti u južnoj Evropi tokom toplih i sušnih ljetnjih mjeseci. Za gotovo polovinu španskih provincija danas je na snazi upozorenje na veliki rizik od požara.

Ostavi komentar

0/300