Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

"Evropa će biti ujedinjena kad sve zemlje Zapadnog Balkana postanu članice EU"

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: FoNet/Glas Amerike/N1

"Evropa će biti ujedinjena kad sve zemlje Zapadnog Balkana postanu članice EU" Foto:Beta/AP

Evropa će biti istinski ujedinjena samo kada sve zemlje na Zapadnom Balkanu postanu članice Evropske unije, poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Merkel je govorila u Mađarskoj, na obilježavanju 30. godišnjice takozvanog "Panevropskog piknika" - simboličnog događaja koji je doveo do masovnog egzodusa stanovnika Istočne Njemačke na zapad, i konačno pada Gvozdene zavjese i približavanja zapadne i istočne Evrope, prenosi Glas Amerike.

Međutim, kancelarka je naglasila da evropsko jedinstvo neće biti zaokruženo dok se cijeli Zapadni Balkan ne pridruži Evropskoj uniji.

"Ako posmatrate stvari geostrateški i takođe pogledate mapu, viđećete da će Evropa biti istinski ujedinjena samo sa državama Zapadnog Balkana", rekla je Merkel novinarima u mađarskom gradu Šopronu, a prenosi Politiko.

Izjava njemačke kancelarke, kako prenosi evropsko izdanje američkog medija Politiko, predstavlja još jednu potvrdu posvećenosti Berlina proširenju Evropske unije, što je nepopularna ideja među nekim članicama EU i mnogim biračima u zapadnoj Evropi.

Francuski predśednik Emanuel Makron je posljednjih godina naročito bio skeptičan u pogledu proširenja, podśeća Politiko.

Ostavi komentar

0/300