Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Makron: Bregzit bez dogovora bio bi greška Londona, a ne EU

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: Srna/N1

Makron: Bregzit bez dogovora bio bi greška Londona, a ne EU Foto: Screenshot YouTube

Francuski predśednik Emanuel Makron izjavio je da bi Bregzit bez dogovora bio greška Velike Britanije, a ne EU.

Francuski lider istakao je da zahtjevi britanskog premijera Borisa Džonsona za ponovne pregovore o sporazumu o izlasku iz EU, uključujući i uklanjanje "bekstopa", nijesu funkcionalni.

Nešto ranije je izvor iz francuskog predśedništva rekao da Pariz vjeruje da je Bregzit bez dogovora sada najrealnija mogućnost nakon što je britanski premijer zahtijevao da EU ponovo otvori sporazum o izlasku iz članstva i odbacivanje "bekstopa".

Makron je istakao da ne vidi razlog za novo odglaganje Bregzita sem ukoliko ne bude značajnije političke promjene u Velikoj Britaniji, poput izbora ili referenduma.

Džonson je ranije izjavio da je "bekstop" nedemokratski i zahtijeva uklanjanje te regulative iz sporazuma.

"Bekstop" aranžmanom predviđeno je da Velika Britanija ostane u carinskoj uniji sa EU na neodređeno vrijeme ako se dogodi "Bregzit" bez sporazuma Londona i Brisela.

Makron je rekao i da bi ponovni prijem Rusije u Grupu G7 bez rješenja krize u Ukrajini bilo greška i naglasilo bi slabost zapadnih sila.

"Mislim da bi povratak Rusije za sto bez ikakvih uslova bio znak slabosti G7. Bila bi to strateška greška za nas", rekao je Makron.

Prema njegovim riječima, kriza u Ukrajini mora biti riješena prije nego što bi Rusija mogla da se vrati u G7 čak iako je od ključne važnosti razgovarati o međunarodnim krizama sa Moskvom.

Američki predśednik Donald Tramp izjavio je sinoć da bi bilo prikladno dopuštiti Rusiji da se pridruži grupi G7 industrijski najrazvijenijih zemalja.

Ostavi komentar

0/300