Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Merkel: Nijesam postavila rok za rješenje spora oko Bregzita

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: Beta/AP

Merkel: Nijesam postavila rok za rješenje spora oko Bregzita Foto: Beta/AP

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da ne treba striktno tumačiti njenu sugestiju da bi rješenje spora Velike Britanije i EU oko Bregzita moglo da bude pronađeno u narednih 30 dana.

"Bolje bi bilo reći da je to (rješenje) moguće postići do 31. oktobra", rekla je Merkel novinarima tokom posjete Holandiji.

Ona je kazala da je njen komentar tokom jučerašnje konferencije za medije s britanskim premijerom Borisom Džonsonom bio "alegorija da je nešto moguće uraditi u kratkom vremenskom periodu".

Neki analitičari u Velikoj Britaniji protumačili su njenu izjavu kao rok postavljen Džonsonu, koji želi da izvede Veliku Britaniju iz EU do kraja oktobra, bez obzira da li će London i Brisel do tada postići dogovor o spornom pitanju granice između dvije Irske.

EU je isključila mogućnost novih pregovora o sporazumu o razlazu s Velikom Britanijom, postignutom prethodne godine. Taj sporazum koji je s EU postigla Džonsonova prethodnica Tereza Mej britanski parlament je više puta odbacio.

Džonson navodi da će bez dogovora izvesti Veliku Britaniju iz Unije 31. oktobra, ako EU ne poništi odredbu sporazuma o zaštitnoj mjeri "bekstop" koja predviđa nepostojanje "tvrde" granice između Irske i Sjeverne Irske poslije Bregzita.

Vatrene pristalice Bregzita strahuju da bi mjera "bekstop" mogla da ostavi Veliku Britaniju trajno vezanu za trgovinska pravila EU.

Ostavi komentar

0/300