Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Izvor: Večera lidera na samitu G7 prilično napeta zbog odnosa prema Rusiji

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: Beta/AP

Izvor: Večera lidera na samitu G7 prilično napeta zbog odnosa prema Rusiji Foto: Beta/AP

Izvor iz Evropske unije opisao je sinoćnju večeru lidera članica G7 kao prilično napetu pošto je došlo do neslaganja između američkog predsjednika Donalda Trampa i vođa drugih država oko više pitanja među kojima je i odnos prema Rusiji.

Tramp, koji je predložio da Rusija sledeće godine bude ponovo pozvana na samit grupe industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta, zauzeo je stav da je Rusija velika sila koja treba da bude uključena u razgovore.

Drugi učesnici večere na samitu u francuskom gradu Bijaricu ocijenili su da je G7 pogrešan format za to pošto su u toj grupi samo demokratske zemlje.

Razlika ispoljena sinoć nastavljena je i na današnjoj sesiji o trgovini, na kojoj je Tramp branio američke mjere protiv Kine dok su se drugi, uz priznanje da Kina predstavlja sistemski problem, založili za multilateralni pristup.

Tokom kratke diskusije o oporezivanju tehnoloških kompanija Tramp nije ponovio prijetnju da će uvesti takse na uvoz francuskog vina kao odgovor na odluku Pariza da oporezuje tehnološke gigante, za koju je predsjednik SAD ranije rekao da je usmjerena protiv američkih firmi.

Ostavi komentar

0/300