6 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Britanija: Ofanziva pobunjenika u bici za Bregzit

Svijet

Comments 0

Britanija: Ofanziva pobunjenika u bici za Bregzit

Izvor: RTS

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

U Londonu je u toku pobuna poslanika opozicije i dijela Konzervativne stranke protiv tvrdog Bregzita. Dvadesetak torijevaca sa opozicijom pokušava da usvajanjem zakona po hitnom postupku spreči izlazak zemlje iz Evropske unije 31. oktobra. Premijer Boris Džonson mogao bi da raspiše izbore već za oktobar.

Bitka za Bregzit vodi se oštro u ovom trenutku u Britanskom parlamentu koji se vratio sa ljetnjeg odmora i odmah saslušao kako izveštaj šefa diplomatije Dominika Raba, tako i izveštaj premijera Borisa Džonsona o nedavnom Samitu G7 u Bijaricu.

 A zatim je počela prava bitka. Naime, po hitnom postupku u raspored je unijet nacrt zakona kojim poslanici pokušavaju da spreče Vladu da bez dogovora 31. oktobra napusti Evropsku uniju. Dakle, po nacrtu zakona ukoliko dogovora ne bude, Britanija bi morala da zatraži produženje pregovora i roka za izlazak do 31. januara.

Boris Džonson je u jučerašnjem govoru odbacio ovakvu mogućnost. Njegova razmjena riječi bila je izuzetno oštra sa liderom opozicije danas u Donjem domu Parlamenta.

"To je zakon o predaji koji je pripremio Džeremi Korbin. Neće biti više besmislenih produženja roka", poručio je Džonson.

"Vlada nema morala, nema mandat, a od danas ni većinu", ističe Džeremi Korbin, lider Laburističke partije.

Time aludira na dvadesetak pobunjenih poslanika Konzervativne stranke koji bi večeras, kada se po hitnom postupku bude glasalo o ovom zakonu, najvjerovatnije trebalo da stanu na stranu opozicije.

U tom slučaju mogli bi da izgube svoje poslaničke mandate, a kako analitičari u Londonu naglašavaju, u tom slučaju najvjerovatnija opcija je da bi premijer Boris Džonson po hitnom postupku sazvao opšte, vanredne izbore za 14. oktobar.

Nije izvesno ko bi mogao da pobijedi na tim izborima. Dakle, večeras ćemo znati kakva je dalja sudbina Bregzita.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR