16 °

max 22 ° / min 15 °

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

20° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zastupnici izvršili udar na Džonsona: Većina izglasala da je Bregzit bez sporazuma s Briselom protivzakonit

Svijet

Comments 0

Zastupnici izvršili udar na Džonsona: Većina izglasala da je Bregzit bez sporazuma s Briselom protivzakonit

Izvor: jutarnji.hr

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Zastupnici u britanskom parlamentu izglasali su sa 328 glasova za i 301 protiv odluku prema kojoj je Bregzit 31. oktobra protivzakonit osim ako ne bude izglasan sporazum o izlasku iz članstva EU s Briselom.

Predsjednik Donjeg doma britanskog parlamenta odobrio je u utorak hitnu raspravu o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije bez sporazuma na traženje zastupnika koji žele da blokiraju takav scenario.

Džon Berkov je odobrio hitnu raspravu koja bi trebalo da se okonča kasno uveče glasanjem koje bi zastupnicima moglo da omogući izglasavanje zakona kojim bi se spriječio Bregzit bez sporazuma 31. oktobra.

Prema informacijama BBC-ja, glasanje se očekuje oko 23 sata, a zastupnici bi zapravo tada osigurali sebi da u srijedu pokrenu raspravu o prijedlogu kojim bi prisilili premijera da zatraži odgađanje Bregzita do 31. januara sljedeće godine, osim ako u međuvremenu, najkasnije 19. oktobra, u parlamentu ne bude izglasan neki novi sporazum o uređenom iščlanjenju Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije ili ako se ne stvori nova većina koja bi podržala neuredni izlazak iz članstva.

Zastupnici, među kojima i neki iz redova konzervativaca premijera Borisa Džonsona, zatražili su hitnu raspravu nakon što je premijer prošle sedmice odlučio da suspenduje rad parlamenta od sredine septembra do sredine oktobra.

Vođa oporbenih laburista Džeremi Korbin je ocijenio da je glas parlamenta za produženje roka za Bregzit posljednja šansa da se spriječi neuredan izlazak zemlje iz EU.

"Ovo je posljednja šansa da iskoristimo ovu priliku. Ako danas nešto ne učinimo, možda nećemo dobiti drugu šansu. Bez obzira da li su ljudi glasali za izlazak iz Unije ili ostanak, nisu glasali za obustavljanje demokratije", rekao je Corbyn.

Premijer je ranije u utorak izgubio većinu u parlamentu kada je jedan od njegovih konzervativnih zastupnika prešao liberalnim demokratima.

"Konzervativna vlada agresivno nastavlja sa štetnim bregzitom na neprincipijelan način", napisao je Filip Li u pismu ostavke  objavljenom na Twitteru. Li optužuje Džonsonovui vladu da "koristi političku manipulaciju, zlostavljanje i laži".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR