Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Rusija se oglasila o smjeni Boltona

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

Rusija se oglasila o smjeni Boltona

Smjena američkog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Džona Boltona je unutrašnja stvar SAD i Rusija se u to ne miješa, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Predsjednik Odbora za međunarodna pitanja Savjeta Ruske Federacije Konstantin Kosačev, međutim, ocijenio je za Tas da bi Boltonov odlazak mogao da poveća šanse za produžetak Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START).

"Nada da će novi START biti produžen živi dok god je on na snazi, odnosno do februara 2021. i nakon Boltonovog odlaska velike su šanse da sporazum bude postignut na vrijeme i da čak bude unaprijeđen", rekao je Kosačov.

On je dodao da se Bolton uporno protivio sporazumu u oblasti strateške stabilnosti i kontrole naoružanja, misleći da oni previše ograničavaju SAD u demonstriranju superiornosti.

"Ne znam da li je to razlog što ga je predsjednik Tramp otpustio, ali znam da je to razlog što meni nije žao zbog toga", zaključio je Kosačov.

START su 2011. potpisale Rusija i SAD i on će biti na snazi do 5. februara 2021, ako ga do tada ne zamijeni novi sporazum o smanjenju i ograničenju strateškog naoružanja,

Sporazum takođe može da bude produžen za ne više od pet godina i to konsenzusom obje strane.

Ostavi komentar

0/300