Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Netanjahu: Vjerovatno idemo u rat

| Postavio/la: Mirjana Dragaš | Izvor: Nezavisne novine

Netanjahu: Vjerovatno idemo u rat

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da Izrael vjerovatno neće imati izbora nego krenuti u rat u Pojasu Gaze.

U intervjuu na "Reseht Bet" radiju Netanjahu je rekao da će Izrael vjerovatno morati da krene u vojnu kampanju u ovoj palestinskoj enklavi u svjetlu eskalacije nasilja posljednjih mjeseci, prenose izraelske novine "Haaretz".

Aludirao je na projektile koje ispaljuju snage Hamasa i Islamskog džihada iz ove enklave između Izraela i Egipta, koja je u blokadi otkad su se Izraelci povukli iz nje 2005.

Osim napada projektilima na koje je Izrael odgovarao bombardovanjem Gaze, situacija između Izraela i Gaze eskalirala je lani i zbog nasilnih palestinskih protesta na granici na koje su izraelski vojnici odgovorili otvaranjem vatre i ubijanjem desetina demonstranata.

Ipak, Netanjahu je istakao da je "opasni rat posljednja opcija" i dodao da ne bi slao izraelske snage u Gazu "dok uslovi ne budu optimalni za to".

Izraelski premijer optužio je Hamas koji je na vlasti u Gazi od 2006. da ne kontroliše ovu enklavu i da dozvoljava još ekstremnijem Islamskom džihadu napade na izraelski teritorij.

Izrael, ali i EU i SAD i jednu i drugu grupu smatraju terorističkim organizacijama.

"Tu postoji teroristički element koji želi da nas uništi", rekao jei dodao:

"Imamo osnovnu situaciju terorističke grupe koja je preuzela (Gazu) i lansira projektile, koja ne kontroliše svoje odmetnute frakcije čak ni kada to želi. Hamas razumije gdje ide, ali ne može da stane. Zbog toga nećemo imati izbora nego da idemo u rat", poručio je Netanjahu.

Dodao je i da će Izrael, prije nego što krene u ovu vojnu operaciju, preduzeti nekoliko pripremnih vojnih koraka, ali nije objasnio kakvih.

Gaza i Izrael su u posljednjih desetak godina već nekoliko puta ratovali, posljednji put 2014. kada je Izrael pokrenuo operaciju "Zaštitni rub" u odgovoru na raketne napade iz Gaze. U toj operaciji, prema podacima UN-a, poginulo je 2.205 Palestinaca i 71 Izraelac.

Ostavi komentar

0/300