Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Nastavljaju se razgovori EU i Velike Britanije o Bregzitu

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović | Izvor: Beta

Nastavljaju se razgovori EU i Velike Britanije o Bregzitu

Evropska unija saopštila je danas da su se pregovarači Britanije i EU složili da nastave razgovore kako bi se prevazišla kriza oko Bregzita.

Evropska komisija saopštila je da su tehnički razgovori usredsređeni na "prvi set koncepata, principa i ideja koje je Velika Britanija iznijela".

EU je zatražila da Velika Britanija podnese pismene prijedloge kako da roba nesmetano prelazi preko irske granice bez skupih i dugotrajnih kontrola nakon što Sjeverna Irska napusti EU zajedno sa ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva.

Komisija kaže da je "neophodno da postoji potpuno izvodljivo i pravno operativno rješenje" uključeno u pravno obavezujući sporazum o Bregzitu.

Navodi se da je EU i dalje "voljna i otvorena da ispita sve takve prijedloge koji su u skladu sa ciljem bekstopa" koji Velika Britanija želi da ukloni, a koji se sada nalazi u sporazumu.

Bekstop je mehanizam koji od Velike Britanije zahtijeva da zadrži određena pravila EU kako bi izbjegla čvrstu granicu između članice EU Irske i Sjeverne Irske.

Ostavi komentar

0/300