Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Micotakis: NATO da pojača patrole u Egejskom moru zbog Erdoganove prijetnje

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović | Izvor: Beta

Micotakis: NATO da pojača patrole u Egejskom moru zbog Erdoganove prijetnje

Grčki premijer Kirijakos Micotakis je danas zatražio od NATO da pojača patrole u Egejskom moru poslije prijetnje turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da će više od tri miliona migranata pustiti u Evropu.

Micotakis je poslije sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom novinarima rekao da će na samitu Sjevernoatlantske alijanse u decembru od saveznika tražiti da "pojačaju prisustvo u Egejskom moru sa više brodova".

On se založio za "uvećanje misije NATO na jugu Egejskog mora da bi pokrila veliki dio pomorskih granica Grčke".

Stoltenberg je obećao da će nastaviti da traži od saveznika da "povećaju brod brodova" ali i precizirao da je mandat patrola NATO da "dijeli informacije a ne da zaustavlja brodove" sa migrantima.

"Za svaku promjenu mandata je neophodan konsenzus", naveo je generalni sekretar NATO. Za konsenzus je potreban i pristanak Turske.

Grčka je zabrinuta zbog prijetnji turskog predsjednika da će "poslati 3,6 miliona migranata" u Evropu, kao odgovor na evropske kritike turske ofanzive u sjevernoj Siriji.

Pritisak na Grčku se neprestano povećava jer je ta zemlja prvi put od 2016. i sporazuma EU i Turske o migrantima ove godine postala glavna ulazna tačka u Evropu za migrante. Do septembra je više od 10.000 migranata stiglo na grčka ostrva.

U Grčkoj se nalazi oko 70.000 migranata, od čega skoro 30.000 na pet egejskih ostrva u blizini Turske.

Stoltenberg je priznao da je Grčka "na prvoj liniji fronta" i da ima "još mnogo posla".

Ostavi komentar

0/300