Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Francuska zatražila hitan sastanak antidžihadističke koalicije

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović | Izvor: Beta

Francuska zatražila hitan sastanak antidžihadističke koalicije

Francuska je danas zatražila hitan sastanak međunarodne koalicije za borbu protiv Islamske države nakon pokretanja turske ofanzive protiv Kurda na sjeveroistoku Sirije.

"Međunarodna koalicija treba da se sastane jer se nalazimo u novoj situaciji i borba protiv Islamske države može ponovo biti neophodna, jer Islamska država samo čeka da se ukaže ovakva prilika", rekao je šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian.

Koaliciju su 2014. okupile SAD radi borbe s Islamskom državom u Iraku i Siriji uz podršku lokalnih snaga. Koalicija broji više od 60 država, među kojima su i Francuska i Turska.

Turska ofanziva je izazvala međunarodne kritike, jer se više zemalja plaši ponovnog uspona džihadističke grupe.

Le Drian je rekao da je sastanak koalicije potreban da bi se "razmotrila situacija, šta da se radi, šta želi Turska, šta žele Amerikanci" i kako osigurati mjesta gdje "i dalje ima zatvorenih džihadista i boraca".

Šef francuske diplomatije je naveo i da se predsjednik SAD Donald Tramp "po svoj prilici ne protivi" turskoj operaciji kao i da Turska "veoma dobro zna da bi oživljavanje Islamske države imalo posljedice i za Tursku".

Ostavi komentar

0/300