Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Blokiran aerodrom u Barseloni, sukob policije i demonstranata

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: BBC/Srna/N1

Blokiran aerodrom u Barseloni, sukob policije i demonstranata Screenshot

Aerodrom El Prat u Barseloni blokiran je zbog sukoba demonstranata koji podržavaju nezavisnost Katalonije i policije. Do demonstracija je došlo poslije izricanja presude protiv 12 lidera katalonskog pokreta za nezavisnost.

Na snimcima sa aerodroma vide se demonstranti koji pokušavaju da probiju kordon ispred jedne od zgrada, dok se na drugim vide policajci kako pendrecima tuku okupljene.

Demonstranti se u velikom broju okupljaju na aerodromu i saobraćajnice koje vode ka tom dijelu Barselone su zagušene. Policija je naredila obustavu podzemnog željezničkog saobraćaja ka aerodromu. Uprava aerodroma je saopštila da je najmanje 20 letova otkazano zbog protesta.

Vrhovni sud je danas izrekao zatvorske kazne za devet bivših lidera zbog pobune i zloupotrebe javnih sredstava, dok su preostala trojica samo novčano kažnjena.

Bivši zamjenik predsjednika regionalnog parlamenta Oriol Hunkeras rekao je poslije izricanja presude da je nezavisnost Katalonije "bliža nego ikad". Nakon što je osuđen na 13 godina zatvora zbog uloge u neodobrenom referendumu o nezavisnosti 2017. godine, Hunkeras je naglasio da Katalonci nemaju alternativu.

Bivši lider katalonskog parlamenta Karles Pućdemon osudio je presudu, rekavši da je "užasno" što su bivši lideri osuđeni na "ukupno stotinu godina zatvora".  

Ostavi komentar

0/300