15 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Neredi u Barseloni: Desetine hiljada demonstranata na ulicama

Izvor: Foto: Beta

Svijet

Comments 0

Neredi u Barseloni: Desetine hiljada demonstranata na ulicama

Izvor: Beta

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Desetine hiljada demonstranata koji zahtijevaju nezavisnost Katalonije od Španije ispunile su danas centar Barselone, mašući zastavama i tražeći oslobađanje separatističkih katalonskih lidera, osudđenih na duge zatvorske kazne.

Neki od njih su tri dana pešačili do Barselone iz raznih djelova Katalonije, učestvujući u takozvanim "Marševima slobode" do današnjeg velikog protesta.

Oni su se pridružili studentima i radnicima koji su danas izašli na ulice tokom generalnog štrajka.

Protesti su održavani svakog dana od ponedjeljka, kada je Vrhovni sud osudio devet bivših katalonskih zvaničnika na kazne zatvora od devet do 13 godina, zbog uloge koju su imali u pokušaju odvajanja Katalonije od Španije 2017. 

Protesti su prethodnih dana bili neobično nasilni, a sukoba policije i demonstranata bilo je i danas.

Španski premijer u tehničkom mandatu Pedro Sančes izjavio je danas da su masovne demonstracije u Kataloniji zbog presuda separatistima dokaz da su u Španiji kažnjivi nezakoniti potezi, a ne političke ideje.

Sančes je rekao novinarima u Briselu, gdje je učestvovao na Samitu EU, da Španija garantuje slobodu demonstriranja, ali je obećao da će radikali koji su pravili nerede ove nedjelje biti procesuirani.

"Pravila su jasna. Oni koji krše zakon moraju da odgovaraju prije ili kasnije", kazao je Sančes.

On je pozvao katalonsku separatističku vladu da prestane da ignoriše polovinu od 5,5 miliona birača u tom regionu koji prema istraživanjima i nedavnim izbornim rezultatima žele da ostanu u Španiji.

Fudbalski savez Španije danas je odložio derbi utakmicu Barselone i Real Madrida za 18. decembar, zakazanu za 26. oktobar, pošto su za taj dan najavljene nove masovne demonstracije u glavnom gradu Katalonije.

U Španiji će 10. novembra biti održani novi parlamentarni izbori, pošto poslije prethodnih, održanih 28. aprila, Sančesovi socijalisti, koji su osvojili najviše glasova, nijesu uspheli da formiraju vladu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR