Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

London odložio objavu izvještaja o Rusiji: Može biti štetan za vladajuću partiju?

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: Glas Amerike/N1

London odložio objavu izvještaja o Rusiji: Može biti štetan za vladajuću partiju? EPA-EFE/PETER POWELL

Vlada Velike Britanije odbila je da objavi izvještaj koji je istraživao miješanje Rusije u njen demokratski proces, uprkos pozivima da se izvještaj objavi prije opštih izbora zakazanih za 12. decembar, prenosi Glas Amerike (VOA).

Izvještaj parlamentarnog odbora za obavještajne poslove i bezbjednost sačinjen je prije više mjeseci, a predsjednik odbora je izjavio da je dokument spreman za objavljivanje. Odlaganje samo podstiče sumnju da bi izvještaj mogao da bude štetan za vladajuću Konzervativnu partiju, navodi VOA.

U izvještaju su navedeni rezultati istrage o optužbama da je Moskva pokušala da se umiješa u britansku demokratiju, uključujući referendum o napuštanju Evropske unije 2016. i opšte izbore 2017. Izvještaj je završen u martu, ali je vlada odložila njegovo objavljivanje do poslije izbora.

"U nedostatku izvještaja, zbog odlaganja, glasine i nagađanja se šire", kaže Endru Foksal, stručnjak za Rusiju u Društvu "Henri Džekson".

Postoji mogućnost da bi izvještaj mogao da naglasi vezu između Rusije i vladajućih konzervativaca. "To govori da postoji nešto u izvještaju za šta vlada osjeća da bi moglo da bude štetno po nju, u smislu biračkog tijela. Ja ipak mislim da je to opasno za našu demokratiju", smatra Ian Bond iz Centra za evropsku reformu.

A na pitanje zašto bi Rusija pokušala da promoviše izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, Bond kaže: "Zbog poremećaja. Što više možeš da poremetiš svoje protivnike, jači si u relativnom smislu. Jednom kada Britanija napusti stolicu u EU, to će značiti da je jedan snažan, ubjedljiv glas za nastavak sankcija protiv Rusije, otišao".

Konzervativci odbacuju tvrdnje da bi izvještaj mogao da bude neprijatan. "Nema dokaza koji bi sugerisali da su Rusija ili Kremlj bili uspješno angažovani u miješanje u naš izborni proces", rekao je visoki zvaničnik ministarstva spoljnih poslova Kristofer Pinčer.

Vlada naglašava da se čeka da izvještaj prođe bezbjednosnu proveru, ali predsjedavajući odbora koji ga je sačinio Dominik Griv kaže da je izvještaj već dobio dozvolu za objavljivanje.

Poslanici opozicije, među kojima i ministarka spoljnih poslova u sjenci Emili Tornberi, tvrde da je u pitanju zavjera. "To je ništa manje od pokušaja da se sakrije istina od javnosti i parlamenta i to je uvreda za našu demokratiju".

Postoje, međutim, izvještaji o ranijim vezama konzervativaca i Kremlja. "Organizacija koju podržava Kremlj pod nazivom Konzervativni prijatelji Rusije, osnovana je 2012. godine, uz pomoć jednog operativca iz ruske ambasade u Londonu. Od tada je postalo jasno da je taj operativac vjerovatno agent ruske obavještajne službe - FSB. Grupa Konzervativni prijatelji Rusije dobila je značajnu podršku među uticajnim torijevcima, članovima konzervativne partije, ali je sve propalo u skandalu, kada je objavila ‘kompromat’, odnosno kompromitujući materijal o laburističkom poslaniku Krisu Brajantu", objašnjava Endru Foksal, stručnjak za Rusiju u Društvu "Henri Džekson".

U Sjedinjenim Državama, Malerova istraga zaključila je da se Rusija mješala u predsjedničke izbore 2016. Hilari Klinton, koja je izgubila od Donalda Trampa, dovela je u pitanje odluku britanske vlade. "Zapanjena sam zbog činjenice da britanska vlada neće da objavi izvještaj o ruskom uticaju, zato što svaka osoba koja glasa u zemlji ima pravo da vidi izvještaj prije održavanja izbora", rekla je Klinton.

Premijer Britanije Boris Džonson odbacio je sumnje da je izvještaj štetan za njegovu partiju i najavio da će biti objavljen poslje izbora.

Ostavi komentar

0/300