Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Obamino upozorenje "revolucionarnim" demokratama

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: Tanjug/N1

Obamino upozorenje "revolucionarnim" demokratama EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Bivši američki predsjednik Barak Obama upozorio je demokratske predsjedničke kandidate da rizikuju da izgube birače ukoliko se u političkom smislu previše primaknu ljevici.

Većina glasača ne želi da "sruši sistem", rekao je Obama, koji još nije javno podržao nijednog kandidata iz redova demokrata.

Do sada je 18 demokrata ušlo u trku za nominaciju za kandidata za predsjedničke izbore 2020. godine, napominje BBC.

U tome predvode bivši potpredsjednik Džozef Bajden, senatori Elizabet Voren i Berni Sanders i Pit Batidžidž, gradonačelnik iz Indijane.

Na humanitarnom događaju, u petak, u Vašingtonu, Obama nije pomenuo po imenu nijednog kandidata, niti je kritikovao bilo čiji program rada.

Umjesto toga, iskoristio je priliku da pozove demokrate da skrenu pažnju glasača na pitanja kao što su zdravstvena zaštita i imigracije.

Obama, koji je bio predsjednik od 2009. do 2017, rekao je da ti birači nemaju nužno iste stavove kao neki lijevo orijentisani ili "aktivističko krilo naše partije".

"Iako smo odlučni u našoj viziji, moramo da budemo vođeni realnošću", kazao je Obama na događaju kojem su navodno prisustvovali bogati liberalni donatori.

Ostavi komentar

0/300