17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nesebičnim činom rasplakala mnoge: Skinula majicu i spasila koalu iz požara

Svijet

Tag Video
Comments 0

Nesebičnim činom rasplakala mnoge: Skinula majicu i spasila koalu iz požara

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Žena koju su predstavili kao Toni vidjela je koalu kako prelazi ulicu na požarištu kraj Long Flata u Australiji. Vidjevši da je nesretna životinja opečena te dezorijentirano srlja u vatru, skinula je majicu te potrčala u pomoć, piše Huffington Post.

Koala se popela na drvo, a Toni ju je umotala u svoju majicu te iznijela na sigurno. Ponudila joj je vodu koju je životinja popila, a ostatkom vode iz bočice joj je isprala opekotine koje je imala po tijelu. 

Toni je medijima rekla da je povrijeđenu koalu potom prevezla do obližnje bolnice za koale u Port Macquarieu koja trenutno zbrinjava 15 tih životinja. Populacija koala u zemlji je ozbiljno ugrožena zbog sve većeg broja požara, a samo u ovoj sezoni vlasti strahuju da ih je poginulo oko 350.

Toplije vrijeme donijelo je klimatske promjene koje mijenjaju životne uslove ovih životinjica, a njihovo područje smanjila je i deforestacija, kazao je Kames Tremain iz ''Nature Conservation Council'' u New South Walesu, piše Huffington Post.

"Razarajući požari će uništiti neke ključne centre ove populacije, a isti će rezultat imati i podizanje temperature vazduha", dodao je pojašnjavajući da viša temperatura utieče na nutritivne vrijednosti lišća koje koale jedu. 
U Kvinslendu su dresirali mješanca kojem su dali ime Bear kako bi pronalazio i spašavao koale nakon što njihovim područjem prođu požari. Bear takođe može pronalaziti napuštene bebe koale u divljini. Dosad je pronašao na stotine koala. 

Procjena je kako u Australiji živi od 50.000 do 100.000 koala. Uglavnom borave u šumama eukaliptusa u istočnim državama i u obalnom pojasu. Mogu doživjeti do 20 godina, a mlade nose u tobolcu i spavaju po 18 sati na dan.

Zbog visokih temperatura i požara koji dodatno zagrijavaju vazduh, vlasti su najavile da će preduzeti nove korake. U požarima je dosad poginulo šest ljudi, a stradalo je više od 303 kuće. 

Samo u srijedu širom zemlje gorjelo je na 54 mjesta, a od toga 22 požara nisu bila pod nadzorom. Više od 1000 vatrogasaca uz pomoć 90 kanadera pokušava ugasiti vatru.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR