Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Evropa osuđuje američke sankcije: "SAD se vraćaju na Divlji zapad"

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: Al Jazeera/B92

Evropa osuđuje američke sankcije: "SAD se vraćaju na Divlji zapad" Wikipedia

U Evropi, a naročito u Njemačkoj, kritikuju američko izglasavanje sankcija za ruski gasovod Sjeverni tok 2.

Zagovornici ovog gasovoda smatraju kako ima strateški značaj za snabdijevanje, ali je često kritikovan zbog jačanja uticaja Moskve.

"Načelno, EU se protivi sankcijama svakoj kompaniji koja se bavi legitimnom aktivnošću", rekao je juče evropski povjerenik za trgovinu Fil Hogan.

Njemačka, korisnica tog projekta koji će joj omogućiti udvostručenje isporuka jeftinog ruskog prirodnog gasa, dodala je ekonomskim argumentima i liniju političke odbrane, prenosi Hina, a piše Al Džazira.

"Odluke o evropskoj energetskoj politici se donose u Evropi, a ne u Sjedinjenim Američkim Državama. Načelno odbacujemo intervencije i spoljne sankcije koje imaju vanteritorijalne efekte", napisao je na Tviteru ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

Ministarstvo ekonomije je navelo da žali zbog odluke o sankcijama.

"Vraća se pravo jačeg"

Karsten Šnajder, iz Socijaldemokratske stranke, saveznice konzervativaca Angele Merkel u Vladi, bio je još direktniji i rekao da su se "Sjedinjene Američke Države sada vratile na Divlji zapad, gdje se primenjuje samo pravo jačeg".

Konzervativni zastupnik Joakim Fajfer je rekao da se radi o "neprijateljskom potezu".

Gasovod koji bi teoretski trebalo da bude pušten u funkciju prije kraja godine, prolazio bi ispod Baltičkog mora i zaobilazio Ukrajinu. To je razbijesnelo Sjedinjene Američke Države koje mjesecima prijete Evropi sankcijama, ali i Kijev, Poljsku i baltičke zemlje zabrinute zbog ruskih ambicija u Evropi.

Te zemlje smatraju kako će završetak gasovoda da poveća zavisnost Evropljana od ruskog gasa, što bi pojačalo uticaj Moskve i oslabilo uticaj Ukrajine, saveznice Zapada na područjima kojima prolazi veliki dio ruskog gasa.

Te zemlje smatraju kako će završetak gasovoda da poveća zavisnost Evropljana od ruskog gasa, što bi pojačalo uticaj Moskve i oslabilo uticaj Ukrajine, saveznice Zapada na područjima kojima prolazi veliki deo ruskog gasa.

Ostavi komentar

0/300