11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Koje ustavne amandmane predlaže Putin

Svijet

Comments 0

Koje ustavne amandmane predlaže Putin

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Ruski predsjednik Vladimir Putin podnio je Državnoj dumi zakon o amandmanima na Ustav, a jedna od promjena je da se predsjedniku ograničava mogućnost na dva mandata ukupno, a ne kao dosad na dva uzastopna mandata.

Jedna od predloženih 12 izmjena je da predsjednik formira Državnog savjeta u čijem sastavu će biti guverneri regiona i visoki federalni zvaničnici.

Jedan ustavni amandman predviđa da ruska Državna duma dobije pravo da odobri kandidature premijera i zamjenike premijera.

Predlažući da se parlamentu daju veća ovlašćenja kada je riječ o naimenovanju ministara, Putin naglašava da predsjednik treba da zadrži moć da smjenjuje premijera i ministre i ostaje zadužen za rusku vojsku i policijske agencije.

Putinovi amandmani uključuju veća ovlašćenja Ustavnog suda, kao i naimenovanje i razrješenje generalnog tužioca i njegovih zamjenika na prijedlog predsjednika.

Takođe, jedan od amandmana predviđa da visoki vladini zvaničnici ne mogu da imaju strano državljanstvo ni boravišnu dozvolu, a kandidat za predsjednika mora da bude stariji od 35 godina i da živi u Rusiji najmanje 25 godina.

Prijedlozi obuhvataju i garanciju da minimalna plata ne bude niža od granice siromaštva, kao i da penzije budu redovno indeksirane.

Duma je primila nacrt i zakazala prvo od tri čitanja već za četvrtak, prenosi TAS S.

Pošto parlament usvoji nacrt zakona, i on prođe sve regionalne parlamente, biće održan referendum o amandmanima na ruski ustav.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR