15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Ja sam proizveo otrov koji su dali Skripalju"

Svijet

Tag Video
Comments 0

"Ja sam proizveo otrov koji su dali Skripalju"

Izvor: B92

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Rusija negira svoj program o hemijskom oružju, a za to vrijeme na površinu izlaze novi detalji o trovanju bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja.

Vladimir Uglev je naučnik koji je u intervjuu za BBC priznao da je pomogao da se razvije nervi agens “novičok“ koji su otrovani Skripalj i njegova ćerka.

“Cilj je bio proizvodnja mnogo moćnije supstance od nervnog agensa VX, čak i do deset puta. Mi smo to i uradili“, tvrdi 71-godišnji Uglev.

Ako je taj otrov toliko snažan, kako je onda Skripalj preživio?

Uglev je uvjeren da je ruski agent primio tek malu dozu, prenosi “Indeks.hr“.

Ove nedjelje objavljeno je da je otrov dostavljen u tečnom obliku. Uglev je svjestan svoje odgovornosti.

“Ovo nijesu prve žrtve koje nosim na duši. Mogao bih da nabrojim još desetak ljudi otrovanih tom supstancom“, kaže Uglev koji je radio u državnoj laboratoriji u Saratovskoj oblasti na jugozapadu Rusije. Jednom je, kako kaže, i sam učestvovao u incidentu sa novičokom.

“Bio je to novičok A-240. Tom priliko, iskipjelo je na moju desnu ruku. Odmah sam je stavio u hlorovodoničnu kisjelinu i oprao je peroksidom“, rekao je on.

Tvrdi da su on i Skripalj nastradali od istog novičoka. Takođe, kaže da nije iznenađen time što Rusija negira svoju umiješanost.

“Nije problem Putina, nego društva i države. Logika ukazuje na to da iza svega stoji Rusija. Vlast je tako brzo pokušala da se ogradi od svega, kao razbojnik koji nešto ukrade u prodavnici – prvi će povikati da nije kriv i optužiti nekog drugog“, zaključuje Uglev.

Podsjetimo, Julija Skripalj puštena je iz bolnice prije deset dana, a ni njen otac Sergej više nije kritično. Policija je potvrdila da je novičok pronađen u njihovom domu u Solsberiju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR