6 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U saopštenju Carigradske patrijaršije ni riječi o sadržaju „privatne diskusije“

Svijet

Tag Video
Comments 3

U saopštenju Carigradske patrijaršije ni riječi o sadržaju „privatne diskusije“

Autor: Antena M

  • Viber
Posjeta Carigradskoj patrijaršiji

Piše: Vladimir Jovanović

Tek večeras poslije 20 sati Carigradska patrijaršija izdala je službeno saopštenje o sastanku dvojice poglavara najuticajnijih pravoslavnih crkava:

„U petak ujutru, 31. avgusta 2018. godine, nakon izražene svoje želje, Njegovo Blaženstvo Patrijarh Moskve i cijele Rusi Kiril, u pratnji mitropolita Iilariona, protojereja Nikolaja Balašova i Anatolija Čurjakova, pośetio je Fanar, kako bi se posavjetovao sa patrijarhom vaseljenskim Vartolomejem o pitanjima zajedničkih međupravoslavnih briga. Patrijarha Kirila na aerodromu su pozdravili mitropolit Genadios i arhimandrit Visarion, arhivista Patrijaršije”.

Navodi se spisak arhijereja sa strane Carigradske patrijaršije koji su, skupa sa Vartolomejem, dočekali Ruse u rezidneciji na Fanaru. Vartolomej je, kaže se, „toplo pozdravio Njegovo Blaženstvo (Kirila)” i „naglasio je važnost dijaloga kao sredstva koje je Bog dao za prevazilaženje novih izazova”.

Dvojica poglavara su, navodi se, „zatim održala dugu privatnu diskusiju u Patrijaršijskoj kancelariji zajedno sa svojim eminentnim mitropolitima Emanuilom i Ilarionom”. O sadržaju te „privatne diskusije“ nema niti riječi u saopštenju.

„Na kraju njihova razgovora od dva i po sata, Njegovo Blaženstvo (Kiril) je otputovao u Moskvu”.

Kiril doživio debakl: Vartolomej mu u lice saopštio - daću tomos Ukrajini!

O sastanku dvojice poglavara najuticajnijih pravoslavnih crkava Antena M  ranije danas je izvijestila. 

Podsjećamo i kako:

Patrijarh RPC Kiril Gundjajev doputovao je danas u pośetu Carigradskoj patrijaršiji na vlastiti zahtjev. On se, sa istanbulskoga aerodroma „Ataturk”, zaputio u pratnji ambasadora Ruske Federacije u Turskoj i jednoga arhijereja Carigradske patrijaršije na Fanar, dio Istanbula u kojem je rezidencijalno śedište Patrijaršije. Tu ga je primio Vartolomej.

Kiril i Vartolomej su razmijenili pozdravne govore i sastanak je otpočeo. Osim dvojice patrijarha na sastanku su učestvovali rukovodilac Odjeljenja vanjskih crkvenih odnosa Moskovske patrijaršije mitropolit Ilarion i njegov zamjenik protojerej Nikolaj Balašov, a iz Carigradske patrijaršije članovi Sinoda.

Prema nepotvrđenim vijestima, nakon izvjesnoga vremena, Vartolomej i Kiril su nastavili sastanak tête-à-tête, uz prisustvo još jedino prevodioca.

Oko 13 h sastanak je završen. Kiril i njegova delegacija navodno su odbili poziv da ostanu na ručku. Neki izvještači s lica mjesta su primjetili nervozu na licima članova ruske delegacije.

Prije leta u Moskvu, na istambulskome aerodoromu, patrijarh Kiril je kazao da se u dvije godine, od posljednjega sastanka dva patrijarha – kada se Rusi, uprkos obećanjima, nijesu pojavili na saboru koji je juna 2016. održan na Kritu – „puno dogodilo u životu naših crkava, a čitava situacija u svijetu se mnogo promijenila".

Opisujući dijalog kao „razgovor između dva brata”, Kiril je rekao da su razmotreni „svi problemi koji su na dnevnome redu".

„Nadam se da ćemo nastaviti da radimo zajedno kako bismo svijet učinili boljim”, dodao je. „Bez saglasnosti Njegove Svetosti (Vartolomeja), ne bih htio da vas upoznam sa detaljima sastanka, iako nije bilo ništa tajno, ništa što bi učinilo eksploziju”, rekao je Kiril. On ocijenjuje da je „razgovor bio vrlo pravilan, razgovor između glava dvije crkve, svjesnih odgovornosti za vaseljensko pravoslavlje”.

Kiril se u ovoj izjavi samo u sljedećoj frazi dotakao indirektno pitanja Ukrajine – zbog kojega je, zapravo, i došao u Carigrad.

„Stalno postoje problemi koji predstavljaju izazove za crkve sa pastoralne tačke gledišta. Svijet se brzo mijenja, a nijedna crkva ne može donositi odluke koje su u suprotnosti sa položajem druge pravoslavne crkve. Zbog toga smo jednostavno programirani za interakciju, saradnju, a pošto se svijet brzo mijenja, onda saradnja treba da bude veoma dinamična", zaključio je Kiril.

Mitropolit Emanuil Adamakis, član Sinoda Carigradske patrijaršije i Vartolomejeva desna ruka u aktivnostima oko Ukrajine, kazao je novinarima: „Obavjestili smo patrijarha (Kirila) o odluci da se prevaziđe raskol u Ukrajini davanjem autokefalije i da je taj postupak u toku”.

„Niko ne želi da stvori još jednu podjelu, ali svi žele jedinstvo Crkve", rekao je Emanuil na pitanje novinara o prijetnjama Ruske crkve da će zbog davanja tomosa Ukrajinskoj crkvi nastati raskol između Moskve i Carigrada. Emanuil je kazao: „Carigradska patrijaršija ne ugrožava nikoga i ne prihvata ničiju prijetnju".

Mitropolit Emanuil je takođe kazao: „Posebna je uloga Vaseljenske patrijaršije, sa svojim dugim životom i iskustvom prve crkve u porodici pravoslavnih crkava, i zato dolazi do odluka, a ponekad i rješenja. Glavno pitanje o kome je razgovarano je situacija u Ukrajini. Kao što znate, u Ukrajini se podjela odvija već više od 25 godina, a Vaseljenski Patrijarh je odlučio da razmotri sve načine na koje se može odobriti autokefaliju Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi. Ova odluka je donijeta u aprilu (ovegodine). I mi sada implementiramo ovu odluku. Vaseljenski Patrijarh je takođe odluku saopštio patrijarhu Kirilu tokom njegove pośete. Bilo je to vrlo bratski i iskren susret dva poglavara. Razgovarali su o svim ovim pitanjima i mislim da je to način na koji treba da nastavimo u budućnosti”...

Arhiepiskop Evstratij Zorja, protparol Kijevske patrijaršije Ukrajinske pravoslavne crkve, saopštio je: „Prvi utisci o pregovorima na Fanaru: patrijarh Kiril nije postigao ono zbog čega je doputovao”.

Jedan od ukrajinskih novinara je objavio da je čuo frazu neimenovanoga člana delegacije Moskovske patrijaršije: „Sve je već odlučeno, ništa ne možemo učiniti".

Za kasnije u toku dana najavljeno je službeno saopštenje o sastanku Vartolomeja i Kirila.

Reporterka kijevske „TSN” („Телевізійнаслужбановин”), jedne od najgledanijih televizija u Ukrajini, iz Istanbula je u večerašnjoj centralnoji imformativnoj emisiji rezimirala: „Patrijarh Kiril nije mogao ubijediti patrijarha Vartolomeja da ne daje autokefaliju Ukrajinskoj crkvi. Vartolomej je rekao Kirilu da je već odlučio o autokefaliji i da odluku neće promijeniti, već da će se kretati naprijed ka njenoj realizaciji”.

 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Zoran

Odlična odluka vaseljenske patrijarsije.

Momčilo,Vrulja

Bravo za Vartolomeja. Sljedeća je Makedonija i Crna Gora !

jovan

Dobra vijest. Baš mi žao Irineja i Antilopija. Crkva se vraća kanonskom pravu.