14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stiže nam pakleno ljeto: Pogledajte prognozu do oktobra

Region

Tag Gallery
Comments 0

Stiže nam pakleno ljeto: Pogledajte prognozu do oktobra

Izvor: Radio Sarajevo

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Za prošlu godinu svjetske klimatološke organizacije utvrdile su da je bila četvrta najtoplija otkako čovjek na planeti sistematski mjeri meteorološke prilike. To što nije bilo riječi o najvrućoj godini ikada zabilježenoj, nije neka utjeha zato što se uklopila u trendove sve ozbiljnijih klimatskih promjena.

Odnosno, posljednjih pet godina ujedno su i pet najtoplijih ikada izmjerenih. Ove godine prvi kvartal širom svijeta bio je treći najtopliji u 140 godina mjerenja.

Toplije su bile samo godine 2016. i 2017. Ove godine mart je u Australiji bio rekordno vruć, paklen, u Vijetnamu je donio temperaturni rekord svih vremena, a u Evropi je bio šesti najtopliji u 140 godina meteorološkog praćenja vremena. Na svjetskom nivou bio je to drugi najtopliji ikada. Polako se stvara slika onoga što Evropu, očekuje ovoga ljeta.

Za jugoistočnu Evropu IBM-ov "The Weather Company" predvidio je prije nekoliko sedmica da će maj biti nešto hladniji i kišovitiji od prosjeka, ali da će jun već biti znatno topliji od prosjeka, iako još uvijek kišovitiji nego što je uobičajeno. IBM-ov model za jul pak najavljuje i temperature i suše više od prosjeka, odnosno ljeto kakvo pamtimo posljednjih godina.

Maj

Za naše krajeve se predviđa da će ovaj mjesec biti do 1,5°C hladniji od prosjeka. Padavine bi takođe trebalo biti puno veće od prosjeka, što se do sada savršeno obistinilo.

Jun

Temperature bi trebalo biti u skladu s prosjekom. Toplije će biti, i to do pola stepena, ali jun će biti izrazito kišovitiji od višedecenijskih prosjeka.

Jul

Prosječna temperatura ovog mjeseca biće do 1°C viša od prosjeka, prognozira ECMWF, što će se i te kako osjetiti.

Dalje prema sjeveru i istoku Balkana vrućine će biti sve gore i gore, sve do sjevera Mađarske i Slovačke kojima prognostičke karte predviđaju čak 3°C iznadprosječno topliji jul, što već spada u kategoriju da će "gorjeti nebo i zemlja". Padavina će biti nešto manje od prosjeka, ali ne toliko izraženo.

Avgust

Po cijelom Balkanu za ovaj mjesec predviđaju da će biti najmanje 1°C topliji od prosjeka, s tim što će od Zagreba prema Slavoniji biti još i gore, a najgore će biti u Vojvodini, dijelovima Rumunije i Makedonije. Za sve te krajeve dugoročne meteorološke prognoze ističu i povećanu opasnost od požara, jer će avgust biti i iznadprosječno suv, posebno u BiH i Dalmaciji.

Septembar

Ljeto u septembru neće prestati. Temperaturni ekstremi će se nastaviti, možda čak i viši nego za avgust, a suša će kroz mjesec biti sve gora, posebno u potezu uz cijeli sjeverni Jadran.

Oktobar

Više temperature od prosjeka nastaviće se i kroz jesen. No, tu se na kartama, što se padavina tiče, može primijetiti nešto vrlo neobično; U Hercegovini i Dalmaciji suša bi mogla biti vrlo izražena, dok se za područja iznad Jadrana predviđa izrazito kišovito. A to je već slika povremenih žestokih proloma oblaka i oluja kakvu pamtimo upravo proteklih godina, doduše više tokom avgusta, piše Express.hr.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR