14 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vučić: Izjava Selakovića nije prenijeta korektno; Zamolićemo CG da ne usvaja Zakon

Region

Tag Video
Comments 6

Vučić: Izjava Selakovića nije prenijeta korektno; Zamolićemo CG da ne usvaja Zakon

Izvor: b92

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber
Reagovao predsjednik Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da izjava njegovog generalnog sekretara Nikole Selakovića o Crnoj Gori nije na fer način prenijeta.

On je dodao da je Selaković jasno rekao da ne govori o današnjem stanju, već o prošlosti i ogradio se da iznosi lični stav.

Vučić je, upitan da prokomentariše izjavu Selakovića, ukazao da nije gledao emisiju u kojoj je on govorio, već da je vidio samo vijesti na agencijama.

"U regionalnim medijima sam, međutim, vidio neku vrstu hajke. Nijesu na fer način prenijeli šta je Selaković rekao. Nije istina da je govorio o današnjem stanju, već o prošlosti i ogradio se da je to njegov lični stav kao pravnog istoričara“, objasnio je on.

Vučić je, međutim, podsjetio da je Crna Gora postala nezavisna 2006. godine, a prije toga su, kaže, vlastodršci u Beogradu, Beogradskim sporazumom, pogazili Ustav.

„Sa Havijerom Solanom su potpisali Beogradski sporazum i razorili SRJ, i bez ikakvog referenduma prešli sa federacije na konfederaciju. Potom je došlo i do otcjepljenja usljed užasno vođenje kampanje iz Beograda, i kao da su mnogi međunarodni faktori učestvovali u dogovoru da se Crna Gora odvoji“, rekao je on.

"Danas mi poštujemo Crnu Goru kao državu, i želimo da imamo dobre odnose sa svim njenim građanima“, podvukao je Vučić.

"Svako ugrožavanje imovine srpske crkve u Crnog Gori bi neminovno vodilo pogoršanju inače dobrih odnosa dvije zemlje i zato molim vlasti ili većinu u CG da ne podrže predloženi zakon, koji je na to usmjeren", rekao je Vučić.

On je tako odgovorio na pitanje šta misli o prijedlogu Zakona o slobodi vjeroispovjesti u Crnoj Gori.

"Dobio sam analizu predloženog akta za crnogorski parlament i mi ćemo i preko Vencijanske komisije pokušati da zamolimo da se taj akt ne usvoji, pošto nije dobar za srpski narod koji ima svoju crkvu u CG. To nije nekakva mitropolija ili eparhija, već Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori", istakao je Vučić.

Kaže da je predloženi akt loše rješenje i da može samo da uputi molbu da se to ne usvoji, pošto to ne može da zahtjeva.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Mrki

Da nije Mitropolija malo će da naljuti Anfilohija i na ovu konstataciju mora da odgovori.Ako nije Mitropolija onda ni Mitropolit nije Mitropolit.

Đoko Orlandić

Ovaj otvoreno zagovara ostanak okupatorske SPC u CG. Dodatno, traži da se ne dira "imovina" SPC. Pa kako bi on reagovao da Erdogan "zamoli" da se crkva i imovina u Srbiji vrati na stanje petovjekovne okupacije Otomanske imperije.