10 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hrvatska dobila prvi vrtić u šumi

Izvor: foto:Jutarnji list

Region

Comments 0

Hrvatska dobila prvi vrtić u šumi

Izvor: Jutarnji.hr

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Prvi šumski vrtić u Hrvatskoj nalazi se u Puli i otvorila ga je 30-godišnja psihološkinja i dadilja Frančeska Miličević.

Prva djeca već se polako upisuju u novu vrstu vrtića i zovu se Šumska djeca. Kako kaže Miličević, želi da pruži djeci sve ono što je i sama iskusila kada je bila dijete.

“Najprije se doručkuje, a onda idemo u šumu gdje se igramo, istražujemo, skupljamo šumske plodove, pravimo igračke od drveta, pravimo kućice za životinje, gnijezda od šipražja, idemo na izlete u udaljeniji dio šume. Sada skupljamo i jedemo kupine i djeca u tome uživaju, pa čak i ona koja su tvrdila da ih ne vole. Provodimo sve vrijeme u šumi, a nećemo imati unaprijed pripremljen poseban program. Sve zavisi od interesovanja djece taj dan, i kakvo će biti vrijeme”, kaže Frančeska.

Prema njenim riječima, šuma je nepresušan izvor doživljaja.

“Najmanje se treba brinuti što će djeca tamo da rade. Djeca obavezno moraju da imaju čizme, a naravno, kada je loše vrijeme i kabanice. Nakon jutarnje igre u šumi idemo na ručak, a onda djeca idu na spavanje. Poslije toga ponovo krećemo prema našem igralištu”, pojašnjava ona.

U vrtiću nema plastičnih gotovih igračaka nego ih djeca sama izrađuju. Takođe, imaju svoju baštu sa povrćem i voćem.

“U šumi dijete stalno mora biti oprezno. Dakle, dijete koje hoda po šumi u većoj je prednosti od onoga koje hoda po betonu. A i imunitet djece koja većinu vremena provode vani od one koja su većinom u zatvorenim prostorima je nesumnjivo jači. Naravno da će dijete pasti i ogrebati se, da će biti i komaraca i krpelja, ali to nije ništa opasno. Sve je to za djecu dobro. Nema tu nekih realnih opasnosti”, kaže Frančeska.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR