Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Iz jadranskog bisera stižu nestvarni prizori kataklizme, grad je potopljen

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: Jutarnji.hr

Iz jadranskog bisera stižu nestvarni prizori kataklizme, grad je potopljen EPA-EFE/EMILIANO CRESPI

U Veneciji je u subotu na snazi bila crveni meteo alarm u isčekivanju novih poplava i žestokih udara vjetra, nakon što je u četvrtak bilo poplavljeno više od 70 posto grada.

Gradonačelnik Luiđi Brugnaro još je u petak naredio zatvaranje Trga svetog Marka za javnost, nakon što se crkva našla u opasnosti od poplave, uprkos postavljenim zaštitama.

EPA-EFE/ANDREA MEROLA

"Uništili smo Veneciju, ovdje je šteta oko milijardu eura i to samo od prošlog dana, ne od danas" - rekao je Brugnaro u petak.

 Ministar kulture Dario Frančeskini takođe je posjetio Veneciju u petak i složio se da će zadatak obnove grada biti golem.

"Vidjeti ova mjesta uživo ostavlja utisak znatno veće katastrofe nego što se čini kada se gleda na televiziji" - rekao je Franceschini i dodao da je oštećeno više od 50 sakralnih objekata.

EPA-EFE/ANDREA MEROLA

Italijanska vlada za sada je odvojila 20 miliona eura za sanaciju šteta, a Brugnaro je najavio kako će se otvoriti fond za obnovu koji će primati donacije od svih dobrotvora iz Italije i ostatka svijeta koji žele pomoći oporavku istoriskog grada.

Inače, Venecija je posljednjih dana postala glavno mjesto okupljanja političara, između ostalih, ulicama grada su 'plivali' Mateo Salvini i Silvio Berluskoni.

Ostavi komentar

0/300