Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Ministarstvo ljudskih prava BiH: Niko nema pravo da se tako ponaša prema djeci

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: Radio Sarajevo

Ministarstvo ljudskih prava BiH: Niko nema pravo da se tako ponaša prema djeci Foto: Screenshot

Nakon što su danas objavljeni uznemirujući materijali i dokazi o stanju u kojem se nalaze djeca štićenici Zavoda u Pazariću iz Radija Sarajevo kontaktirali su Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Šokantni snimci iz Zavoda "Pazarić": Vezuju djecu za krevete i radijatore

Pomoćnica ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Saliha Đuderija kazala je da je Ministarstvo iz medija danas saznalo za ove informacije i fotografije.

"Mi ćemo sa svoje strane zatražiti dodatne informacije od strane nadležnih ministarstava i nadležne ustanove. Sve kako bi provjerili ove informacije i da provjerimo da li je došlo do kršenja Evropske konfencije protiv torture i drugih surovih, neljudskih i ponižavajućih kazni ili postupaka. Nakon toga vidjećemo da li ćemo imati mogućnost da posjetimo ovu ustanovu i da vidimo o čemu se tačno radi", pojasnila je Đuderija.

Dodala je da je nemoguće napraviti procjenu stanja na osnovu fotografija.

"Očito je da sistemi i metode koje se primjenjuju moraju biti u skladu sa međunarodnim standardima, a posebno ako se radi o osobama sa invaliditetom. U svakom slučaju fotografije izazivaju jako, jako težak osjećaj.

Ako možemo o tome govoriti, na fotografijama je određeni vid zlostavljanja. Moramo vidjeti šta je sve iza ovih fotografija i svakako se ne slažemo sa ovakvim metodama koje umanjuju sposobnosti i kvalitet života tih osoba. Niko nema pravo na ovakav način da se ponaša prema djeci", istakla je Đuderija.

Ostavi komentar

0/300