14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CES nova organizacija Crnogoraca u Srbiji

Region

Comments 0

CES nova organizacija Crnogoraca u Srbiji

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

U Vrbasu je 28. decembra osnovana organizacija „Crnogorski elektori Srbije – CES".

"Osnivanje CES-a je podržalo preko trideset elektora, saglasnih sa ciljevima zbog kojih je CES formiran. CES će se programski zalagati za poboljšanje statusa crnogorske manjine u Srbiji, promovisati autentični crnogorski kulturni, jezički i vjerski indentitet, zaštitu ugleda države Crne Gore i, uopšteno, za aktivnije korišćenje prava koje pruža pravni sistem Republike Srbije", navodi se u saopštenju. 

Naziv CES proističe iz podrške za osnivanje i djelovanje, koju su, pored inicijativnog odbora, pružili 33 elektora, građana Srbije, kao učesnici u izbornim procesima za dva saziva Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Republici Srbiji.

"Elektori su lica kojima je minimum 45 pripadnika crnogorske nacionalne manjine, upisana u poseban birački spisak, dalo svoju pisanu i ovjerenu podršku. Upravo kroz aktivnosti CES-a oni će moći da ih predstavljaju na način zbog kojeg su zadobili njihovo povjerenje i zalagati se za njihova ustavna prava i uopšte bolji status crnogorske nacionalne zajednice u Republici Srbiji", objašnjavaju.

CES, kako je saopšteno, nije organizacija zasnovana na okupljanju postojećih nacionalnih i zavičajnih udruženja, niti će se njegove aktivnosti preklapati sa njihovom djetnošću i uticati na bilo koji način na ono što je bila njihova djelatnost do sada.

"Njegova djelatnost će biti u sferi opšteg položaja crnogorske manjine u Srbije, zaštite njegovog identiteta i ostalih već navedenih pitanja. To, takođe, podrazumjeva da će djelovati u duhu saradnje i kooperativnosti sa svim postojećim organizacijama i pojedincima, već prisutnim u javnosti, koji dijele iste nazore", navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR