16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Preminuo Zdravko Tomac, istaknuti hrvatski političar

Izvor: Foto: Screenshot Youtube

Region

Comments 0

Preminuo Zdravko Tomac, istaknuti hrvatski političar

Izvor: 24sata.hr

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

U zagrebačkoj bolnici Dubrava u subotu u 9 sati ujutro, nakon duže i teške bolesti umro je poznati hrvatski političar i profesor dr. Zdravko Tomac.

Rođen u Garčinu 1937. godine, kao mladić je postao vatreni ljevičar. 

U srednjoj školi oduševljava se Marksom i Ničeom te postaje ateista i komunista, no nakon saobraćajne nesreće u srednjoj školi - u kojoj je iskusio kliničku smrt -  počinje sumnjati u svijet bez Boga.

Tada sam doživio neke mistične događaje koji su u meni otvorili potpuno nove vidike - rekao je jednom, pa objasnio:

"Mistično sam spoznao da postoji nešto izvan ovoga svijeta, ali taj mistični događaj još nije bilo moje obraćenje, do kojega je došlo u katedrali Notre Dame u Parisu, kad mi je umro otac". 

Kao deklarisani ateista, ta je mistična iskustva sebi objašnjavao kao halucinacije. S vremenom su se ti mistični događaji vraćali. Nikome o tome nije govorio, ali nakon očeve smrti, jednom je prilikom u crkvi Notre Dame u Parizu doživio obraćenje. O tome je govorio u opširnom intervjuu Slobodnoj Dalmaciji.

"Bio sam uvjeren da Bog, Isus postoji i da mi se dogodila milost. Iskreno sam postao vjernik", rekao je dr. Tomac.

Od tada počinje čitati drugu literaturu – Bibliju, Katekizam Katoličke crkve, djela sv. Augustina... Čak i kao naučnik dolazi do spoznaja da nauka ne osporava mogućnost postojanja Boga, rekao je za isti list, prenosi 24 sata. 

I u odnosu prema religiji, i u odnosu prema politici, u životu je opisao puni krug. Bio je blizak saradnik Jakova Blaževića, predsjednika SR Hrvatske, predavao u političkoj školi u Kumrovcu, navodno učestvovao u pisanju Blaževićeve autobiografske knjige “Kako sam tražio crvenu nit”.

Sedamdesetih je učestvovao u pisanju polukonfederalnog jugoslovenskog ustava, koji je omogućio legalno osamostaljenje Hrvatske i drugih republika. Početkom devedesetih bio je desna ruka Ivice Račana u SDP-u, gdje su obojica slično promišljala budućnost.

"Otkrit ću vam jednu tajnu", rekao je je novinarima, deceniju nakon prvih višestranačkih izbora 1990. godine:

"Negdje u 4 sata po noći, u našim prostorijama posljednji smo ostali Račan i ja. Kada smo saznali rezultate izbora, nazdravili smo HDZ-u i rekli jedan drugome: dobro je, otvorili smo prostor da se stvori hrvatska država..."

"Postupno sam shvatao prevaru komunizma i počeo sam se mijenjati. Tek u poznijoj životnoj dobi napustio sam lažne zvijezde vodilje i pronašao sam istinsku zvijezdu vodilju u Isusu Hristu. Shvatio sam da je ljubav prema Bogu pretpostavka za ostvarivanje ljubavi čovjeka prema čovjeku. Međutim, smatram da Bog čovjeku daje slobodu i odgovornost. Čovjek ima mogućnost izbora i dobra i zla", rekao je u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju.

Tomac je bio jedan od glavnih mentora Milana Bandića.

"Javio mi se kao moj bivši student i tada počinjemo saradnju. U godinama koje su slijedile došlo je do velikih previranja, borbe protiv Miloševića i Milan je, kao politički radnik, pokazao da je spreman boriti se za hrvatske nacionalne interese i za hrvatsku lijevu socijaldemokratsku stranku. Bilo mu je jasno da će Jugoslavija nestati i da Hrvatskoj treba i lijeva noga, ne samo desna...", rekao je.

Nakon razlaza sa socijaldemokratima (nakon 2000.) Tomac je konačno prešao na pozicije suverenizma, ostajući na njima do kraja života: u zadnjem političkom obraćanju života podržao je Kolindu Grabar Kitarović.

I sam je bio predsjednički kandidat (na izborima 1997. kandidovao se protiv Franje Tuđmana i osvojio dojmljivih, ali nedovoljnih 458.172 glasa, odnosno 21 posto.

Zdravko Tomac za vrijeme Domovinskog rata bio je potpredsjednik Vlade demokratskog jedinstva (1991.-1992.)

Kao čovjek bio je komunikativan i skroman, uvijek raspoložen za razgovor, a nikada mu - uprkos dugoj političkoj karijeri - niko nije zamjerio bogaćenje, nepoštenje ili korupciju, piše 24 sata. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR