20 °

max 20 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

20° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kavazović odgovorio Irineju: BiH ostaje trajna kategorija

Izvor: Foto: Vijesti.ba

Region

Comments 0

Kavazović odgovorio Irineju: BiH ostaje trajna kategorija

Izvor: Vijesti.ba

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Povodom izjave patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja nakon sastanka sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom u Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve u Beogradu koji je tom prilikom rekao kako „ne postoje granice za Srbiju i Republiku Srpsku, kao i da one i ne smiju i ne treba da postoje jer je riječ o jednom narodu, koji govori jedan jezik i sve što ima od vrijednosti, to mu je zajedničko“, oglasio se Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

U saopštenju Kavazović je porućio da nije radostan što se praznik pravoslavnih vjernika zloupotrebljava u političke svrhe.

"Nijesam radostan što se praznik pravoslavnih vjernika zloupotrebljava u političke svrhe, zbog čega sam prinuđen reagovati kako bih još jednom poslao poruku mira i zajedništva kako u Bosni i Hercegovini, tako i cijeloj regiji. Ali prije toga želim još jednom ponoviti čestitku koju sam uputio Njegovom preosveštenstvu mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu i pravoslavnim vjernicima povodom Božića u kojoj sam izrazio nadu da će ova godina donijeti mir i blagostanje i da će zajedničkim zalaganjem biti sačuvan duh tolerancije"- poručio je on i dodao:

"Jako mi je žao što sam doveden u poziciju da u ovim blagdanskim danima moram reagovati na istupe patrijarha Irineja koji svojim porukama dovodi javnost u zabludu, i unosi zebnju u srca drugih naroda na ovom prostoru. Uvijek sam vjerovao da su praznici prilika da izrazimo ljubav i poštovanje jednih drugima, a ne da potpirujemo razdor među narodima, pa i unutar pripadnika iste vjere. Naše komšije i sugrađani pravoslavci ovih dana obilježavaju svoj najveći vjerski praznik na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine, a ne samo u jednom administrativnom dijelu neotuđivog teritorija naše domovine. Prošla su vremena ovakve vrste poruka koje su vrlo čitljive i koje siju zebnju i pozivaju na nepoštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Dužnost mi je da u situacijama kada je to potrebno izrazim svoje negodovanje posebno zbog vjernika muslimana koji žive u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, u kojem je počinjen genocid koji je kulminirao dešavanjima u Srebrenici 1995. godine. Diljem te iste teritorije pobijeno je, silovano i protjerano desetine hiljada Bošnjaka upravo zbog velikodržavnih planova koji su željeli da dio Bosne i Hercegovine bude, kao što kaže patrijarh Irinej, „neodvojiv od srpskog centra”. Potreba za vjerskim jedinstvom pripadnika SPC ne može podrazumijevati jedan državno-politički prostor"- poručio je Kavazović.

Najdobronamjerniji savjet koji možemo uputiti našim komšijama u SPC-u, a zbog budućnosti naših naroda i mira, ali i same SPC, jeste, kako je kazao, da ne dopuste da se njihova crkva u regionu nastavi doživljavati kao politički projekat.

"To nije dobro za budućnost ovog dijela Evrope, a teško da može imati uporište u čistom vjerskom nauku. Taj novi oblik filetizma Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali ni drugim crkvama i vjerskim zajednicama s kojima dijeli životni prostor, neće donijeti nikakvo dobro.

Svi građani Bosne i Hercegovine, uključujući vjernike pravoslavce, muslimane, Jevreje i katolike, žive na teritoriji Bosne i Hercegovine, nose njeno državljanstvo i žive po njenim zakonima, te će tako biti i ubuduće. Njihov jedini državni dom jeste Bosna i Hercegovina, koju po jasno utvrđenim ustavnim i zakonskim procedurama mogu na unutrašnjem planu uređivati kako se dogovore. Svaki drugi pokušaj vratio bi našu zemlju u devedesete godine prošlog stoljeća koje svi pamtimo samo po ružnom. Bosna i Hercegovina ostaje trajna kategorija sa jasno definisanim granicama, koje poznaje patrijarh Irinej kao i moja malenkost, i dovoljno je prostrana za sve, i za Bošnjake i za Srbe i za Hrvate, kao i sve druge njene građane. Tako je bilo, tako je sada, pa će biti i ubuduće voljom Božijom"- naglasio je Kavazović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR