13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sinoćnji skandal: "Nož, žica, Srebrenica"; "Šešeljevo ponašanje neprihvatljivo u 21. vijeku"

Region

Comments 2

Sinoćnji skandal: "Nož, žica, Srebrenica"; "Šešeljevo ponašanje neprihvatljivo u 21. vijeku"

Izvor: blic

Autor: Antena M

  • Viber

Gradska opština Stari grad - za neke bastion demokratije - sinoć je bila poprište još jednog ekstremističkog divljanja ratnog zločinca i lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

Nakon osude javnosti i čuđenja nad cijelom situacijom, ostaje pitanje - kako je moguće da je jedan od članova SzS i čelnik opštine Marko Bastać uopšte dozvolio da se takav skup održi na "njegovoj teritoriji" i još važnije kako je to u skladu sa postulatima velikog Saveza kojem pripada?

 Odgovor koji je on ponudio stigao je već sinoć i može se svesti u jedan "racionalan" okvir: "Odbornici imaju pravo da koriste salu opštine".

On je za Radio slobodna Evropa rekao da je Opštinski odbor Srpske radikalne stranke podnio zahtjev za korišćenje velike sale i da im je to dozvoljeno zakonom.

 - Mi stvarno ne možemo da kontrolišemo šta će oni raditi u okviru svog stranačkog skupa - rekao je Bastać i dodao da on lično "osuđuje ovakav događaj".

Bastaćeve formulacije

 I tu bi se, čini se, mogla staviti tačka na ovaj slučaj. Ili ipak ne. Upravo iza, naizgled, bezalene formulacije Bastaća i njegovog ograđivanja od cijelog događaja uzdigla se jedna činjenica - Bastaćeva stranka i pomenuta Srpska radikalna stranka na ovoj opštini su u koaliciji - kako ju je on svojevremeno nazvao "revolucionarnoj".

- Ja sam pregovarao sa odbornicima isključivo, a ne s strankama i liderima stranaka - navodi on, a na konstataciju da su ti odbornici izabrani na listama stranaka i partija, on ističe da su sami skupljali potpise za svoju kandidaturu i da nakon izbora, taj mandat pripada njima, a ne stranci - objasnio je Bastać ranije.

Pa ipak, ta "revolucija" kao da nije mnogo uticala na iskrivljene, ekstremističke stavove koje radikali imaju, pa je cijela priča oko koalicije postala podloga za sinoćnji događaj. No, po nekom poznatom usudu, Bastać za sada prolazi bez nekih značajnih posljedica, a tim povodom se za "Blic" oglasio lider SSP-a, Dragan Đilas.

Đilas za "Blic" : Imovina opštine nije privatno vlasništvo Marka Bastaća

 - Šešelj, Radeta i ostali su dio tima koji predvodi Aleksandar Vučić i sve sto rade rade u dogovoru sa njim. Izgovaraju najgore rečenice kakve je nekad govorio i Vučić. Njihove dobrovoljačke jedinice su načinile strašne zločine o čemu možete čitati u knjizi vladike Grigorija. Ali, na moju žalost, njihova stranka je parlamentarna stranka i ima pravo da koristi prostorije opština i gradova za njihove političke skupove. Kao što je Šešelj imao pravo da promoviše svoju "knjigu" i na Sajmu knjiga u Beogradu i tada nije bilo skoro nikakvih reakcija - naveo je Đilas za "Blic" i dodao da imovina opštine nije privatno vlasništvo Marka Bastaća, niti on ima pravo da ograničava djelovanje političkih stranaka bez obzira na njihove političke stavove.

- Preko Šešelja i drugih ekstremista, odnosno stavljanjem u prvi plan politike i aktera omalovažavanja žrtava i promovisanja zločina i zločinaca, te fizičkih obračuna sa neistomišljenicima vlast šalje poruku kako je ona prihvatljivija - stoji u njihovom saopštenju.

Međutim, ni riječi o tome gdje je sam događaj organizovan. Ipak, tim povodom bio je nešto opširniji narodni poslanik i član Demokratske stranke Balša Božović.

 - Opština Stari grad je sinoćnjim incidentom obrukana za sva vremena. Neprihvatljivo je da se u tim prostorijama pojavljuje ratni zločinac i da viče: "nož, žica, Srebrenica". Naravno da osuđujem i vlast na toj opštini što je to dozvolila i smatram da je to apsolutno kršenje postulata Saveza za Srbiju - rekao je Božović za "Blic" i dodao da se SzS nažalost nije ogradio, ali da je takvo Šešeljevo ponašanje neprihvatljivo u 21. vijeku.

Sa druge strane, Božović je bio stava da bi u konkretnom slučaju trebalo da reaguju inistitucije, naročito što je Šešeljevo obezbjeđenje napadalo žene i da to naročito osuđuje.

Ipak, sa druge strane, još jedan od lidera opozicije Sergej Trifunović ne misli da je u cijeloj priči značajno to koja je sala u pitanju.

Sergej: Zar je bitno ko je potpisao fakturu?

 - Hoćemo li se stvarno baviti time ko je izdao salu, potpisao fakuturu, namjestio ozvučenje? Bićemo mi srećna država kada to bude tema. Sve druge sale su postale nevažne nakon što je Šešelju protivzakonito dopušteno da se zavali i "preživa" u Narodnoj Skupštini - kaže Trifunović za "Blic" i dodaje "da su ovo sve simptomi oboljenja organizma uslijed djelovanja slobodnih radikala , a naročito idejnog vođe politike prolivanja tuđe krvi".

Bastać se na kraju obratio još jednim saopštenjem na svom Tviter nalogu u kojem je iznova negirao svoju odgovornost u cijelom slučaju.

- U zahtjevu Srpske radikalne stranke nije bilo navedeno da je riječ o promociji knjige “U Srebrenici nije bilo genocida”. Dakle, potpuno je jasno da nema i ne može biti moje odgovornosti za incidente koje su napravili radikali. Moram da naglasim da se ne slažem sa onim što Šešelj piše u svojim knjigama i da smatram da je neophodno da se kao društvo ne bavimo revizijom istorije, već uzrocima sukoba koji su cio region unazadili. Indikativno je da su u napadima na mene najglasniji lažni opozicionari koji se spremaju za izlazak na Vučićeve izbore i tako pristaju na ludilo u kome živimo - stoji u njegovom saopštenju.

Nakon samog događaja, na žalost, nije moguće da Bastać i stranka koju predstavlja svojim nereagovanjem i odricanjem svake odgovornosti postanu u neku ruku egal sa estremističkim divljanjem "Vojvode Šešelja".

Podsjećamo, u zgradi opštine Stari grad pred početak promocije knjige Vojislava Šešelja "U Srebrenici nije bilo genocida" došlo je do incidenta, kada su aktivisti Fonda za humanitarno pravo htjeli da podijele svoj "Dosije: Zločini nad Hrvatima u Vojvodini", a Šešelj zatražio od obezbjeđenja da ih ukloni iz zgrade.

Među njima je bila i bivša direktorka Fonda za Humanitarno pravo Nataša Kandić, koju je obezbjeđenje, takođe, udaljilo iz hola zgrade Opštine Stari grad.

O novom trotomnom izdanju Šešeljeve knjige "U Srebrenici nije bilo genocida"  sinoć su govorili, pored autora, profesor Nenad Kecmanović i Nikola Žutić.

"Od udaraca smo se našle na podu"

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE), osnivačica Fonda za humanitarno pravo i još dvije aktivistkinje našle su se na podu.

"Nijesam samo ja bila na podu, nego još dvije djevojke iz Fonda, a jednog mladića su izbacili kao da hoće da ga gaze nogama. Naišao je Šešelj koji je rekao – izbacite je! Odmah je nastalo guranje, a od tih silnih udaraca smo se našle na podu. Onda su nas izbacili napolje", rekla je Kandić.

Ona kaže da je opština morala da obezbijedi skup koji se odvijao u njenoj zgradi.

"Vojsilav Šešelj je uveo nasilje u institucije i to se sada širi", rekla je Kandić i dodala da joj se za tri decenije građanskog aktivizma nije dogodilo na taj način bude izbačena i da bude obarana na pod.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Andjela

Strasno, koja mrznja i cetnicka povampirenost,

Milica

Lele ludila, oni svakog dana gori i gori pomoci im nema dok gaje velikosrpsku ideologiju.