8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Evo koliko je novca prikupljeno za Albaniju

Izvor: Screenshot/N1

Region

Comments 0

Evo koliko je novca prikupljeno za Albaniju

Izvor: Beta/N1

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji objavio je na Tviteru da je na međunarodnoj donatorskoj konferenciji "Zajedno za Albaniju" prikupljeno milijardu i 150 miliona eura.

Evropska komisija će dati 100 miliona eura za obnovu Albanije poslije razornog zemljotresa u novembru, najavila je na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Šefica EK je podsjetila da je u zemljotresu poginula 51 osoba i da je 10.000 ljudi raseljeno, da su srušene zgrade, škole, bolnice, infrastruktura.

"Ovo je priča o gubitku, ali i o herojstvu, solidarnosti među Albancima i Evropom", rekla je Fon der Lajen na konferenciji i istakla da su se svi mobilisali da pomognu Albaniji poslije zemljotresa.

Donatorska konferencija za Albaniju okupila je više od 80 predstavnika država, vlada i različitih organizacija koje su se odazvale na poziv EU da pokažu solidarsnot. 

Predsjednica Evropske komisije je u uvodnom govoru podsjetila na patnje građana Albanije koje su počele prošlog novembra, kada je tu zemlju pogodio snažan zemljotres.  Navodeći da su zemlje EU hitno reagovale i odmah poslale svoje spasilačke timove u Albaniju, istakla je da i da su zemlje Zapadnog Balkana bile ujedinjene u solidarnosti, koja je spasila veliki broj života.

Na solidarnost sa Albanijom i spremnost da pomognu ukazao je i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

"To je snaga EU, da radi zajedno sa međunarodnom zajednicom, da pokaže solidarnost kada je potrebno", rekao je Mišel koji je takođe izrazio uvjerenje da će konferencija biti uspješna i da će Albanija prevazići teškoće.

Mišel je rekao da EU pomaže "zato što smo jedna evropska porodica, zato što su Albanija i Zapadni Balkan integralni dio Evrope". Obraćajući se na skupu, albanski premijer Edi Rama je zahvalio svim donatorima na više jezika i takođe rekao da Albanija nije sama i da ima mnogo prijatelja.

Rama je rekao i da je šteta od zemljotresa u visini 6,4 odsto bruto domaćeg proizvoda. On je rekao i da je Albaniju prije zemljotresa u novembru pogodio još jedan zemljotres, u oktobru, i to politički zemljotres kada Albaniji i Sjevernoj Makedoniji nije dato zeleno svijetlo za početak pregovora o pristupanju EU.

O prirodnom i političkom zemljotresu koji je pogodio Albaniju govorio je i evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič. On je rekao da je početkom decembra, neposredno poslije zemljotresa, putovao u Albaniju da iskaže solidarnost, ali i da pokaže da EU brine o Albaniji.

Lenarčič je, istakavši da Albanija nije sama, rekao i da je važno da prikupljena sredstva budu iskorišćena za obnovu i izgradnju, ali i za unapređenje kapaciteta zemlje za reagovanje ubuduće.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR