16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vuković: Knjaz Danilo treba da dobije spomenik u Podgorici, ispraviti istorijske falsifikate!

Živa istina

Tag Gallery
Comments 1

Vuković: Knjaz Danilo treba da dobije spomenik u Podgorici, ispraviti istorijske falsifikate!

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
Izgradnja kolektora konačno kreće tokom 2019.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković kazao je u emisiji "Živa istina" da je bila njegova obaveza kao prvog čovjeka Glavnog grada da učestvuje u šetnji "Nikad više 1918." ali i zbog njegovog ličnog doživljaja države u kojoj živi.

"Ne znam kako drugačije sem perverzijama nazvati slavljenje istorijskog trenutka kada je nestala država za koju su krvarili naši preci. U domenu psihopatologije je da slavite nestanak samih sebe", kazao je on. 

Gašenje svijetla ispred zgrade Opštine bio je stav prema tzv. Podgoričkoj skupštini. 

"Imali smo na umu mrak koji je nakon 1918. zavladao Crnom Gorom. To je bio mali gest koji podsjeća na sudbinu iz 1918.", kazao je Vuković.

Odluka da se postavi spomenik Titu naišla je na velike kontroverze. 

"Mislim da ne da nijesmo pogriješili nego smo donijeli pravu odluku. Šaljemo na taj način poruku da je Crna Gora čvrsto na pozicijama antifašizma. Da nije bilo Tita i partizana ne bi bilo ni obnove Crne Gore nakon Drugog svjetskog rata. Dvostruko dugujemo toj istorijskoj ličnosti", kazao je Vuković, dodajući da se tu neće zaustaviti.

"Mi želimo da iskoristimo mandat da vratimo istorijski dug jednom broju ličnosti. Ja bih bio srećan da se Podgorica oduži Kseniji Cicvarić, koja je simbol umjetničke veličine. Takođe smatram da bi trebalo iskoristiti 2021. da se odužimo Veljku Milatoviću, na stogodišnjicu njegovog rođenja i volio bih da Podgorica dobije spomenik knjazu Danilu, 160 godina nakon što je tragično završio svoj životni put. On je najveći državnik u našoj istoriji i Podgorica zaslužuje da ima njegov spomenik. Treba dodati ovom spisku i Ivana Crnojevića, imamo inicijativu, realno je da 2019. taj spomenik ugleda svijetlo dana", otkrio je najmlađi gradonačelnik Podgorice.  

Komentarišući izjavu mitropolita SPC Amfilohija da je preči bio spomenik Benitu Musoliniju nego Titu, Vuković kaže: 

"Nijesam iznenađen imajući u vidu njegove uzore".

Komentarisao je i to što se zgrada Vlade i dalje nalazi u Karađorđevoj ulici. 

"Možda je trebalo o tome misliti prije nego što je Vlada preseljena tamo. Ta ulica gotovo 50 godina to ime nosi.  Za mene bi bilo logično da se Vlada nalazi u ulici koja nosi neko drugo ime pa i da izgleda malo reprezentativnije", kaže Vuković.

Dodaje da je bilo ideja da se ta ulica preimenuje u ulicu knjaza Danila.

"Ako mene pitate moja ideja bi bila da dio Bulevara Svetog Petra Cetinjskog, u kom se nalaze neke od najvažnijih institucija, bude preimenovan u Bulevar knjaza Danila", kaže Vuković. 

Komentarišući to što na spomeniku Božidaru Vukoviću Podgoričaninu piše da je prvi srpski štampar, Vuković kaže da je riječ o istorijskom falsifikatu. 

"To je bio plod političkih dogovora, trebalo bi da se time pozabave nadležne komiisije i imaće moju podršku takva inicijativa. To je istorijski falsifikat i očekujem da u narednom periodu bude ispravljen", kaže on. 

Podgorici je potrebna mnogo bolja infrastruktura i fokus gradske uprave biće na tome, kaže on. 

Poskupljenje vode nije način da se pokriju neplanirani troškovi u gradskoj kasi, tvrdi gradonačelnik. 

"Ideja datira od prije, ima veze sa činjenicom da Podgoričani plaćaju veoma nisku cijenu. Sistem se ubrzano širi, Vodovod čeka najvažniji posao, izgradnja sistema vrijednog 50 miliona, tako da to podiže troškove. U Podgorici imamo i problem i sa naplatom i krađom vode. Dominantna tema je izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda, na korak smo od potpisivanja ugovora sa njemačkom kompanijom Fihner koja će nam biti partner u procesu kreiranja tenderske dokumentacije. Tokom 2019. mi ćemo krenuti u izgradnju samog postrojenja, ali sitem podrazumijeva i 10 km kolektorske mreže koja se već gradi i 25 km kanalizacione mreže. Za koju godinu ćemo računam konačno doći u situaciju da gotovo nijedno domaćinstvo neće više kuburiti sa septičkim jamama", kazao je Vuković. 

Razgovarao je, kaže, sa građanima iz Botuna i ponuđeno im je da budu dio radne grupe, kako bi bili upućeni u tehnička rješenja.

"Skeptični su, nerijetko se dešavalo da obećanja budu iznevjerena. Ovo je stvar koju ćemo urgentno rješavati uprkos političkim opstrukcijama", kaže Vuković. 

Saobraćajnica kroz Donju Goricu trebalo bi da bude završena do kraja marta, kazao je Vuković.

O problemu sa Vanjom Đurišićem iz Jervanske ulice na Zabjelu, Vuković kaže "da niko nema prava da ugrožava prava drugih, jer je riječ o svojini Glavnog grada". 

"Sve što bude odluka suda poštovaćemo", kazao je Vuković. 

Paljenje guma na Koniku ozbiljan je problem, kaže gradonačelnik.

"Ne možemo sve sami da uradimo, u narednom periodu računamo na asistenciju policije", napominje on. 

Imam i lični motiv da učinim sve da se istočna tribina stadiona pod Goricom što prije završi, kazao je Vuković u emisiji. 

"Stadion je zreo za ozbiljnu rekonstrukciju, i istočna i zapadna tribina, uz podršku Fudbalskog saveza nije nerealno da konačno nešto učinimo i na tom planu. I dalje planiramo, još nijesmo odabrali koncept", kazao je Vuković. 

"Imamo ozbiljan potencijal za vaterpolo u Podgorici i pokušaćemo da nađemo partnera kakvog imamo u kompaniji Voli kad je košarka u pitanju i da razvijemo i vaterpolo, potrebno nam je da širimo bazu za razvoj tog nacionalnog sporta", dodao je Vuković. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Dukljan

Dokle ide vlast Dps-a i BS mislim da će uskoro zatražiti od Srbije da nam daju ,,Tita” a mi mi njima,,Njegoša” :)))