Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Vojvodić: Imamo nedovršen sistem kulture

| Postavio/la: Žarko Vujović

Vojvodić u ''Živoj istini'

Vojvodić: Imamo nedovršen sistem kulture

Gostujući u večerašnjoj ''Živoj istini'' pozorišna rediteljka Radmila Vojvodić govorila je o fenomenu svoje predstave ''Princeza Ksenija od Crne Gore''.

Upitana zašto sada nema predstava poput ''Ksenije" koje imaju emancipatorski nacionalni značaj, Vojvodić je odgovorila:

''Pitanje je koliko se bavimo nacionalnom baštinom, koliko je danas, mimo trendova, uopšte moguće aktivno očekivati bavljenje fenomenima nacionalnih kultura, ne govoreći samo o crnogorskoj, koje čine indentitetsko kulturno biće. Prosto je to pitanje odnosa prema kulturi i prema stvaralaštvu. Jesmo jedan sistem nedovršene kulture, ne samo crnogorski, nego i balkanski sistemi, ali crnogorski apsolutno. Preskakali smo institucionalne faze razvoja, tek smo možda danas formirajući nove institucije kulture, u mnogim stvarima napočetku'', smatra Vojvodić.   

Ona se osvrnula i na pravne posljedice njene smjene sa mjesta rektora Univerziteta Crne Gore.

''Nezakonito i političko nasilje koje se dogodilo prije svega nad tom institucijom dobilo je svoj epilog na Osnovnom sudu. Tamo je tužba u svakoj stavci potvrđena. Senat je ustavnu tužbu za povredu autonomije nakon moje smjene povukao, a Ustavni sud nije reagovao ex oficio kako je mogao u ovakvim stvarima. Sama procedura smjene je na Višem sudu, do danas nemam informaciju o tome'', rekla je Vojvodić.

Ostavi komentar

0/300